В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата

...
В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата
Коментари Харесай

Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

В концертното осъществяване вземат участие Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата очарователна Александра Любчански

На 31 януари следва премиерата на фамозната опера „ Дама Пика “ от П.И. Чайковски, концертно осъществяване.



Диригент ще бъде Константин Тринкс - посетител.

В основната ролята на Герман – солистът от Софийската опера – Мартин Илиев . В ролята на Лиза феновете на оперното изкуство ще чуят сопрана Александра Любчански – посетител.

„ Дама пика “, дружно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски.

Написана с трескава експедитивност - в поразително къс период - единствено за 44 дни, тя се трансформира в най-потресаващия бездънен и откровен израз на креативния мироглед на Чайковски.

Като Моцарт по време на съчиняването на „ Реквиема “, Чайковски е ридал над въодушевените страници на най-хубавата всред съветските опери: „ На някои места, написа той до брат си, да вземем за пример в четвъртата картина, която аранжирах през днешния ден, аз изпитвам подобен боязън и смут, и потрисане, че не е допустимо и слушателите да не почувстват най-малко част от същото това нещо. “

В своето проучване за „ Дама пика “ съветският музикален критик Иван Солертински написа: „ Самата „ Дама пика “ излезе отвън жанровите рамки на обичайна опера: такова безусловно съвпадане на сюжетно, психическо и музикално деяние, каквото е реализирано в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, надали може да се срещне в цялата международна оперна литература. Само тази картина е задоволителна, с цел да се сложи „ Дама пика “ до великите шедьоври на музикалния спектакъл.

Премиерата на „ Дама пика “ е на 31 декември 1891 година в Санкт Петербург. В България премиерата на „ Дама пика “ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, съветски музикант, който работи по това време в София.

Константин Тринкс- диригент

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, българската аудитория познава от величественото показване на „ Парсифал “ и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен спектакъл с премиерата на „ Нюрнбергските майстори певци”. Там е бил и основен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на доста международни подиуми да дирижира министър председатели и спектакли, защото името му е гаранция за висок професионализъм.

Мартин Илиев в ролята на Герман

Завършва музикалното учебно заведение в Стара Загора и Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.
Прави кариера като баритон с над 20 централни функции, само че през 2005 година се насочва към трагичния и храбър теноров репертоар.

Дебютира в ролята на Пинкертон от „ Мадам Бътерфлай” (Пучини), а след това уголемява своя репертоар с функции и от Вагнеровия репертоар.

В „ Дама пика “ вземат участие и солистите:

Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова (Графинята), Цвета Сарамбелиева (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и други

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова


Не пропускайте шедьовъра на Чайковски „ Дама пика “- единствено на 31 януари, от 19:00 ч.!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР