В концепцията на закона за приемане на еврото у нас

...
В концепцията на закона за приемане на еврото у нас
Коментари Харесай

След приемане на еврото заплатите ще се превалутират в полза на работниците

В концепцията на закона за приемане на еврото у нас категорично е записано, че закръгляването на цените ще става по общия ред (по математическото правило), само че приходите и пенсиите на хората ще се закръгляват в интерес на хората. 

Веднага след въвеждането на единната валута, работодателите ще бъдат задължени да стартират погашение на заплатите в евро. Сумите в трудовите контракти ще би трябвало да бъдат превалутирани в интерес на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Пенсиите и обществените помощи също ще бъдат превалутирани в интерес на получателя до последния евроцент. 

Според Зорница Русева, ръководител на Икономическия и обществен съвет у нас, е нужна масирана осведомителна акция, с цел да стане ясно на всеки един консуматор какво ще се случи с парите му. В предаването „ Тази заран “ по бТВ, Русинова показа разбор квалифициран от съвета за това, по какъв начин приемането на еврото ще се отрази на страната ни. Там се съпоставят съществени стопански индикатори на България, Естония, Литва и Латвия (последните страни приели единната валута). 

Анализът демонстрира, че риск за приходите и пенсиите там  не е регистриран след приема на еврото.  Русинова заключи, че директно след въвеждането на еврото, в прибалтийските страни се следи много по-сериозен ритъм на стопански напредък и задържане на инфлацията, по отношение на равнищата у нас през оценения интервал. Анализът обаче обгръща 2015 година - 2020 година, т.е. преди рекордната инфлация да завладее цяла Европа. 

Според ръководителя на икономическия и обществен съвет,  в дълготраен проект, българите ще станат по-богати след влизането на еврозоната, тъй като ще има по-добра икономическа среда. „ За да сме по-богати, би трябвало да имаме по-добра стопанска система, а когато сме в " клуба на богатите ", естествено ще имаме повече благоприятни условия “, разяснява още Русинова. За да ни одобряват обаче, би трябвало всички страни членки да са съгласни. Затова и решението е политическо и не зависи единствено от това България да извърши икономическите критерии.

Необходима е и необятна осведомителна акция, с цел да е ясно какво следва по-късно, тъй като всеки си задава въпроса „ в този момент, когато пристигна еврото, моята заплата по какъв начин ще се закръглява, дали ще падне, какво ще стане с заема ми, какво ще стане с пенсията на родителите ми “, разяснява Русинова. Това, което би трябвало всички да знаем е по какъв начин да се преборим с търговци и спекуланти, които с приемането на еврото ще стартират повишаване на цените, което е и най-големият боязън на хората, сподели още тя.

А в концепцията на закон за въвеждане на еврото е записано, че контролът за вярното ценообразуване след въвеждането на еврото, ще се реализира от Комисията за отбрана на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер „ Честен търговец “, заяви bTV.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР