В концентрационния лагер „Аушвиц” издръжката на един лагерист е струвала

...
В концентрационния лагер „Аушвиц” издръжката на един лагерист е струвала
Коментари Харесай

Експерт: В Аушвиц издръжката на един лагерист е била повече, отколкото тази на пациент в психиатрия у нас

" В концентрационния лагер „ Аушвиц” издръжката на един лагерист е коствала повече в сравнение с издръжката на един пациент в психиатрично поделение в България сега. " Това съобщи акад. проф. Дроздстой Стоянов – народен съветник по психиатрия във връзка първия мониторингов отчет на Европейската психиатрична асоциация за страната ни.
В отчета маркирано, че у нас психично-здравните услуги са безредни, изискванията – неприемливи, личният състав – непълен, заплатите – прекомерно ниски, няма надзор на качеството, липсва и съгласуваност сред здравното и общественото министерство. Европейската психиатрична асоциация предлага наблюдението и отчетите ѝ за страната ни да се правят от време на време.
" Нарушаване на човешките права, неприемливи условия и безредно даване на психиатрични грижи ", са част от изводите в отчета.
Държавната психиатрична болница „ Св. Иван Рилски” е едно от местата, за които в отчета се споделя, че би трябвало да бъдат преместени на друго място и да бъдат осъвременени. Препоръчва се още заделяне на доста по-голям запас за психиатричната грижа у нас.
Болницата е с потенциал да лекува 130 души. За следващ път тук попада мъж, който твърди, че е отключил заболяване след случай.
" От 2004-та, откогато направих злополуката, от този момент почнах да давам на заето. Приятелчето ми почина, аз карах и по този начин ", изяснява мъжът в изявление за bTV.
Болницата, както и Центърът за психологично здраве в София, са измежду местата, за които се предлага да се реалокират в нови бази.
" Една психиатрична болница би трябвало да бъде в общността, с цел да можем да осигурим по-адекватно и съвременно лекуване на нашите заболели, покрай дома и в действителност в общността, а в не в гората ", изясни шефът на болница „ Св. Иван Рилски” – доктор Цветеслава Гълъбова.
Сред рекомендациите е назначение на Национален клиничен началник, който да дава отговор за психиатричната грижа и 10% от бюджета на здравното министерство да са за тази област. В момента се заделят пет пъти по-малко.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР