В контекста на COVID-19, както за всички инфекции, тютюнопушенето създава

...
В контекста на COVID-19, както за всички инфекции, тютюнопушенето създава
Коментари Харесай

Tютюнопушенето повишава риска от зараза с COVID-19

„ В подтекста на COVID-19, както за всички инфекции, тютюнопушенето основава терен за появяването на инфекцията. Дори и малко количество от бактерията или вируса да попаднат – самото тютюнопушене покачва риска от разболяване. При горенето на самата цигара с изключение на катраните и други канцерогени, се отделят 7000 токсични вещества. Когато този пушек попадне в дихателната система и устата, с изключение на другите си токсични резултати, понижава и локалния имунитет “. Това изясни пред Българска национална телевизия проф. Борислав Георгиев от Националната кардиологична болница, който разяснява настоящите изследвания за връзката сред ковид и тютюнопушеното и проучванията за връзката на цигарите със сърдечните болести.

Тютюнопушенето изрично е една от  причините за периферната артериална болест и все пак, някои пациенти незабавно след интервенция търсят цигара, уточни кардиологът. И при преодоляването на двете заболявания – COVID-19 и сърдечно-съдовите болести, от основно значение е здравната просвета на хората във връзка с ограничения и профилактика, безапелационен е експертът. Статусът на популацията  по време на изолацията се е трансформирал - депресията, суматохата, страхът, са повлияли върху сърдечно-съдовите заболявания и диабета, сочат още медицинските наблюдения.

„ Трябва да се сътвори здравна просвета в популацията за сърдечно-съдовите болести. Същото е и за ковид. Когато няма добра здравна просвета, не можем да пазим себе си и околните си. Не можем да съблюдаваме и профилактичните рекомендации “, споделя проф. Георгиев и добавя, че преди всичко в това отношение е прекъсване на пушенето. За тези, които не могат да го създадат, тъй като са пристрастени към никотина, има метод, с който могат да си доставят нужния никотин без да гълтам токсичните субстанции, както при горящите цигари. Такива са никотиновите дъвки и пачове, електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн. Трябва да вършим разика сред другите типове пушене – с пушек и с пара, изясни още кардиологът. И при тях обаче има опасности, безапелационен е той и показва казуса: с изключение на никотин, в парата може да има и други субстанции, каквито са част от ароматизаторите при електронните цигари.

„ Затова и Американската организация по храните и медикаментите (FDA) сподели „ Не купувайте електронни цигари от улични търговци “. В тези, които имат документи знаем какво има, само че уличният търговец може да ви продаде ароматизор, в което има токсично вещество “.

Проф. Георгиев разяснява и спорните изследвания, които излязоха по тематиката застрашени или предпазени са пушачите от COVID-19 поради резултата на никотина.

„ Има едно комплициране по тематиката. И то е сред резултата на пушенето и никотина. Никотинът в действителност в научната си част има резултат върху ACE2 рецепторите, за които се захваща коронавирусът. Но те не чакат ковид, те си имат и други функционалности. Когато се усили техния брой има възможност да се увеличи опцията вирусът да влезе. Но изследванията още са спорни “, споделя още Георгиев.

По време на едно от научните събития по тематиката - Глобалния конгрес за никотин, който се организира преди дни, стана ясно, че четири разнообразни проучвания във Англия, Франция и Мексико не регистрират повече пушачи измежду инфектираните с ковид.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР