В конституцията да се запише, че представителите на държавата, чиито

...
В конституцията да се запише, че представителите на държавата, чиито
Коментари Харесай

Адвокати: Служителите на държавата да отговарят лично за вреди на граждани

В конституцията да се запише, че представителите на страната, чиито дейности са довели до нарушавания на права на жители, дават отговор с персоналното си имущество за присъдените компенсации, солидарно с страната. Това предлага в свое мнение, изпратено на президента, фондацията " Български юристи за правата на индивида ", заяви " Капитал ".

До края на 2019 година Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е открил 270 нарушавания на разнообразни аспекти на правото на отбрана в решенията си против България. И макар че след пилотни решения на Съда в Страсбург българският законодател вкара опция за обезщетение за постепенно правосъдие в границите на национална процедура, това не е задоволително за въвеждане на главното право на обективен развой в националното законодателство, изясняват юристите.

Те оферират в конституцията да се планува изчерпателен правосъден надзор за всички ограничавания на правата и свободите на жителите, а също и отговорност на длъжностните лица, директни причинители на дейности и бездействия, които да дават отговор с персоналното си имущество за присъдените компенсации солидарно с страната.

Сега присъдените компенсации за нарушавания на права се заплащат от данъкоплатците, а не от откритите директни причинители. " Това несъмнено лишава неоправдателните решения от възпиращия им капацитет и не способства за взаимност на обществото със засегнатите от нарушавания лица ", се споделя в мнението.

Например за зрелищните акции на Министерство на вътрешните работи по време на първия мандат на ГЕРБ, когато вътрешен министър беше Цветан Цветанов, съдът в Страсбург и българските съдилища към този момент присъдиха над 1,6 млн. лева компенсации на пострадалите.

Според правозащитниците в конституцията е належащо да се запише категорично: " Всяко лице при решаването на юридически спор по отношение на неговите цивилен права и отговорности или основателността на каквото и да е наказателно обвиняване против него има право на заслужено и обществено гледане на неговото дело в рационален период, от самостоятелен и неутрален съд, основан в сходство със закона. "

Адвокатите показват и няколко други съществени тематики:

- Пълното делене на съдийската и прокурорските колегии във Висшия правосъден съвет е извънредно належащо за обезпечаването на организационна и институционална самостоятелност на съдилищата и техните ръководители от прокуратурата като страна в правосъдния процес;

- Конституцията следва да съдържа наредба за обжалваемостта на актовете на прокуратурата пред съд с изключение на в категорично посочени от закона случаи като гаранция против евентуален произвол;

- Най-сполучливата гаранция за дейно и без значение следствие на основния прокурор, а и на всички прокурори при положение на данни за осъществено закононарушение, е това да се разпореди на самостоятелен външен на прокуратурата орган след превъзмогване на конституционните спънки за това.

По отношение на прокуратурата се споделя, че й е обезпечен " един безотговорен и изборно практикуван " монопол " върху наказателното правораздаване ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР