В конктекста на безпрецедентна енергийна криза в Европа, която започна

...
В конктекста на безпрецедентна енергийна криза в Европа, която започна
Коментари Харесай

Енергийният комисар Кадри Симсън: До края на 2022 г. ЕС се стреми да има общи поръчки на газ

В конктекста на невиждана енергийна рецесия в Европа, която стартира с коронавирус пандемията и ескалира с съветската инвазия в Украйна, погледите се насочиха към Европейската комисия. Изпълнителната власт на Европейски Съюз е изправена пред виновни задания - от обезпечаване на енергийната самостоятелност на съюза, до гарантиране на сигурността, както и справяне със заканите от енергийна беднотия. В тази връзка " Капитал " потърси отговори от комисаря по енергийната политика Кадри Симсън по отношение на незабавните ограничения за справяне с рецесията, общите енергийни доставки на Европейски Съюз и ролята на страната ни в тях, капацитетът от възобновими източници и за европейското финансиране в бранша.

Оказва се, че блокът се стреми да стартира взаимните поръчки на газ още от тази година, а нестабилната политическа конюнктура да се надяваме, че няма да попречи на основаването на районния газов хъб в България, защото това е най-напредналият план сега в тази посока. Европейската комисия поучава още страните да се стремят към икономисване на енергия и по-голяма енергийна успеваемост, да диверсифицират източниците си на сила, при опция оползотворявайки оптимално капацитета си от възобновима сила.
Кадри Симсън е естонски политик от Eesti Keskerakond (центристка партия), европейски комисар по енергийните политики в комисията " Фон дер Лайен " от 1 декември 2019 година Преди това тя е била министър на стопанската система и връзките в първия кабинет на Юри Ратас от 2016 до 2019 година На Кадри Симсън се падна един от най-тежките ресори в изпълнителната власт на Европейски Съюз по време на пандемията и войната в Украйна. Реклама

Комисар Симсън, дузина страни от Европейския съюз, измежду които и България, към този момент са наранени от спиране на доставките на газ от Русия. Има ли ексклузивен проект Европейски Съюз и какво съставлява той?
От началото на годината се готвим за идната зима и за вероятно съществено спиране на съветските доставки. Но наблюдавайки последните събития, ние разбрахме, че би трябвало да ускорим проектите си.

Като начало би трябвало да използваме по-малко сила, защото е невероятно изцяло да заместим 155 милиарда кубични метра газ, които получавахме от Русия всяка година. Също ще би трябвало да продължим да пълним газохранилищата си, с цел да имаме буфер за идният отоплителен сезон.

Второ, би трябвало да сменяем газа с други източници на сила, където е допустимо. Трето, би трябвало да продължим напъните си да осигурим спомагателни доставки на газ от целия свят. В този подтекст както страните членки, по този начин и комисията би трябвало да актуализират проектите си за допустима изключителна обстановка. От страна на комисията ние ще излезем с съгласуван проект на 20 юли. Освен всичко друго ще разгледаме по какъв начин да понижим превантивно търсенето и да насърчим прекосяването към други възможности на газа, в идеалния случай към възобновими енергийни източници.
Реклама
В случай че се наложи понижаване на доставките на газ за индустрията, то би трябвало да бъде направено по метод, който ще има минимално влияние върху нашите стопански системи. Ще подготвим насоки за страните членки по този въпрос като част от идния пакет.
Кога ще се осъществят първите общи покупки на газ и LNG? С кои снабдители договаря Европейски Съюз?
Ние се стремим да стартираме да купуваме взаимно газ още от тази година. За да създадем това допустимо, създадохме, която сплотява търсенето в съюза, преговаряме с сътрудници и улесняваме общите покупки.

Имаме доста тясно съдействие със Съединени американски щати. на президентите Фон дер Лайен и Байдън сподели, че доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати за Европейски Съюз съвсем са се утроили. Преди две седмици бях в Кайро, с цел да подпиша тристранно съглашение с Израел и Египет за увеличение на доставките на газ за Европа и работим върху сходно съглашение с Азербайджан, което се надяваме да подпишем през юли. Също по този начин засилихме съдействието с Норвегия, която към този момент изпраща повече газ към Европейски Съюз, и работим с доста други сътрудници от Алжир до Катар.

Преди да можем да купуваме газ дружно обаче, би трябвало да реализираме единодушие с страните членки по отношение на правните спецификации. Вече работим дружно със страните, с цел да подсигуряваме, че инфраструктурата е налична за приемане на доставките и че можем да координираме нашите потребности. в помощ на България и прилежащите страни е най-напредналият план. Започнахме да оценяваме търсенето и се споразумяхме за способи за разрешаване на инфраструктурните провокации.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пловдив 2 Икономика 3 Свободно време 1 Пловдив 2 Транспорт 3 Коментари и разбори 1 Пловдив 2 Свободно време 3 Икономика Реклама
Трябва ли България да стартира действителни изследвания и вероятно рандеман на природен газ на сушата и в шелфа на Черно море? В момента има мораториум върху сходни планове, само че наличните данни демонстрират, че има капацитет. Освен това и Румъния, и Турция употребяват газовите си залежи.

Това е избор, който България би трябвало да направи, прерогатив на страните членки е да решат какъв е техният енергиен микс. В момента сме изправени пред дефицит на газ и проектът признава, че вътрешните източници могат да играят роля в замяната му . Но би трябвало да имаме поради, че последователното прекъсване на съветския газ би трябвало да се случи през това десетилетие и за всевъзможни планове за възстановяване на нашата сигурност на доставките в този подтекст те би трябвало да бъдат съобразени с този график.

В по-дългосрочен проект фокусът на Европейски Съюз е върху възобновимите енергийни източници. Съгласно ние дружно се ангажирахме да понижим нашите излъчвания с минимум 55% до 2030 година и да създадем Европейски Съюз безпристрастен във връзка с климата до 2050 година За да бъде реализирано това, България, както и други страни членки ще би трябвало да инвестирт съществено в производството на възобновима сила.

Цялото изявление очаквайте в идващия брой на в. " Капитал ".
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Интервюто взе Моника Върбанова.
Свързани публикации Какви промени са нужни, с цел да стартира приемането на средствата от Европейски Съюз 8 юли 2022, 06:09 Европейският парламент удостовери газа и нуклеарната сила като зелени енергийни източници 6 юли 2022, 14:48 Катар упорства за дълготрайни доставки на LNG, само че Европа желае повече еластичност 4 юли 2022, 09:15 Европейски Съюз обмисля по-амбициозни цели за икономисване на сила от крайния консуматор 28 юни 2022, 12:17 Европа би трябвало да се приготви за цялостно прекъсване на газа от Русия 27 юни 2022, 06:23 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР