В конгресния център "Лютфи Кърдар" в Истанбул днес ще се

...
В конгресния център "Лютфи Кърдар" в Истанбул днес ще се
Коментари Харесай

Конференция на Организацията за ислямско сътрудничество ще се проведе в Истанбул заради Израел

В конгресния център "Лютфи Кърдар " в Истанбул през днешния ден ще се организира изключителна конференция на Организацията за ислямско съдействие по отношение на насилията на израелски бойци против палестинците в линията Газа, които започнаха в понеделник.

Във форума ще вземат участие президенти, министър председатели, министри, дипломати от общо 40 страни, както и генералният секретар на ОИС.

Форумът ще заседава по самодейност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който прикани ислямския свят да осъди Израел.

"Черният понеделник ", както бе наречено нападението на израелските бойци против палестинци, протестиращи срещу откриването на американското посолство в Йерусалим, при което бяха убити минимум 61 души в линията Газа провокира стихия от възмущение, всеобща тъга и яд в Турция. От понеделник насам в доста градове на страната се организират протестни манифестации, осъждащи Израел, в които вземат участие хиляди хора, показва се взаимност с народа на Палестина.Опозицията застана на страната на държавното управление и го прикани да скъса дипломатическите връзки с Израел. Ранени палестинци бяха докарани за лекуване в Турция.

Ердоган ще управлява съвещанието на ОИС, изявления се планува да създадат генералният секретар на ОИС, кралят на Йордания и палестинският министър председател.

В края на форума ще се състои конференция,която ще бъде предавана непосредствено от турските малките екрани.

От държавната пресслужба оповестиха,че публицисти от десетки страни, от международните медии са се акредитирали за отразяване на форума.

Преди форума ще се състои протестен протест под наслова "Проклет да е Израел, поддръжка за Ерусалим " на площада "Йени капъ " в Истанбул, който побира към 1 млн. души.

Протестен протест ще се състои през днешния ден и в град Диарбекир.

Във връзка с деянията в Истанбул са засилени ограниченията за сигурност. От Дирекцията по сигурността оповестиха, че десетки булеварди и улици ще бъдат отцепени за придвижване на МПС, тунелът Мармарай, свързващ Европа и Азия, ще бъде затворен в двете направления, лимитирано ще е придвижването и към централния площад "Таксим ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР