В комуникация сме с Газпром и се опитваме да доведем

...
В комуникация сме с Газпром и се опитваме да доведем
Коментари Харесай

Росен Христов: Опитваме се да се разберем с Газпром, но ра...

" В връзка сме с " Газпром " и се опитваме да доведем диалозите до положително привършване на договарянията и обновяване на доставките при преференциални за нас условия. За момента не мога да споделям доста елементи от договарянията.

Клаузите на контракта са конфиденциални. Работим извънредно интензивно и се надяваме в скоро време да имаме позитивен резултат. Говорим освен за доставки на газ, само че и за условия за заплащане, за цена и периоди, за отбрана на ползите на " Булгаргаз " и техните права по контракта при възможен арбитраж. Но работим редом и по редица други други възможности, задачата е да осигурим газ на оптимална цена, като не е наложително да е от " Газпром " ".

Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов в предаването " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Физически не можем да вземем всички количества по контракта в границите на 2022 година Едно от изискванията в договарянията с " Газпром " е да вземем част от количествата в първите месеци на 2023 година Цената е обособена тематика на диалог, другото основно е системата на заплащане. Изцяло работим по схемата, по която заплащат всички европейски страни - било то посредством частни сдружения или държавни ", посочи Христов. И не пожела непосредствено да отговори подготвени ли сме да открием сметка в рубли. Той добави, че се водят договаряния и с " Шел ", Тотал енерджи ", " Шиниър ".

" Все още не мога да кажа дали ще се усили цената на парното в София. Изцяло зависи от доставката на газ и на каква цена. " Топлофикация-София " е най-големият потребител на газ в страната - към 30 % от цялата ", добави той.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР