В компютърен магазин в Германия в склад е открита запечатана

...
В компютърен магазин в Германия в склад е открита запечатана
Коментари Харесай

Тестване на 20-годишна термопаста – ето какви резултати демонстрира

В компютърен магазин в Германия в склад е открита запечатана спринцовка с 20-годишна силиконова термопаста Arctic Cooling. Служителите на Igor’s Lab се заинтересували от находката, като било решено да се тества тази много остаряла термопаста от ерата на процесорите Intel Pentium 4. Експертите с изненада открили, че античният артикул не отстъпва на прясно създадена термопаста с сходен състав, макар че не може да се конкурира със актуалните съвременни артикули.

Първоначалната инспекция сподели, че спринцовката с термопаста на Arctic Cooling е към момента запечатана, пастата е с допустима консистенция и се изстисква елементарно. Според опаковката пастата е съдържала 50% силикон, 20% въглерод и 30% железен оксид. Когато съставът бил тестван благодарение на лазерен спектроскоп, било открито, че пастата се състои от 50% силикон и 50% цинков оксид. Очевидно споменаването на въглерода върху опаковката е било просто търговски трик.

Специалистите от Igor’s Lab означиха, че актуалната индустриална „ референтна термопаста, насочена към продължителност “ TCTG-4.0 от MCT по своите характерности е извънредно близка до тестваната Arctic Cooling, което потвърждава съвсем цялостната липса на деградация при толкоз дълго предпазване.

По време на по-нататъшните проби се оказало, че термопастата от ерата на Pentium 4 не е в положение да се конкурира със актуалните решения. Тестването на процесор Intel Core i9-13900K със остарялата Arctic Cooling и модерната Alphacool Apex сподели разлика от 6°C в интерес на новата. Това е предстояща разлика, макар, че за 20 години прогрес в създаването на термопасти резултатът можеше и трябваше да бъде по-забележим.

След извършени проби откривателите от Igor’s Lab стигнаха до заключението, че рекомендациите на производителите на термопаста „ използвай преди “ или „ годна до “ могат умерено да бъдат подценени. Разбира се, това важи единствено в случай че пастата се съхранява в запечатана истинска опаковка на мрачно и хладно място.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР