В Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от

...
В Комисията за защита на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от
Коментари Харесай

КЗП: Все по-често получаваме сигнали за заблуждаващи намаления в интернет

В Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) зачестяват сигналите от жители, които не получават обещаните отстъпки при извършване на покупки през интернет, заяви ръководителят Димитър Маргаритов пред ТВ СКАТ.

„ Потребителите подават сигнал към нас, че са видели в електронен магазин цена на стока, поръчали са я, появил се е спомагателен прозорец за понижение, след което са удостоверили крайната цена. Впоследствие търговецът отхвърля да е имало такова понижение и стоката да е продавана на тази цена. Т.е. има опит за едно шиканиране”, споделя за неточната процедура Маргаритов.

Той даде образец с обявена цена от 75 лева за избран модел обувки. При разглеждане на продукта изскача прозорец, който демонстрира, че тъкмо в този миг има понижение и че цялата покупка ще коства дружно с доставката 58 лева След направена и доказана поръчка търговецът желае 75 лева и споделя, че в никакъв случай не е продавал тези обувки по-евтино. Според Маргаритов търговците от време на време пробват да употребяват това, че не всеки път има диря от кореспонденцията сред търговеца и клиента в електронната платформа.

„ Хубавото е, че потребителите все по-често си пазят имейлите от предварителната връзка и потвържденията на поръчките. Благодарение на това ние успяхме да решим тези случаи и да се произнесем за нелоялна процедура, която глобяваме и забраняваме”, разяснява той.

Председателят на КЗП добави, че въпреки такива случаи да са по-чести в последно време, към момента не са се трансформирали в симптоматика. Онлайн насочените консуматори най-много се оплакват в КЗП, когато след упражнено право на отвод търговецът не им е върнал парите в 14-дневния период.

„ В някои случаи, въпреки с известно съображение, търговци не желаят да признаят правото на отвод, тъй като настояват, че стоката не просто е тествана, а е използвана”, добави Маргаритов.

Именно заради това така наречен Нова договорка за потребителите планува по-детайлни правила в този посока. В комерсиалната мрежа най-честите нарушавания при акциите за понижения са неналичието на задоволително наличия от продукти в промоционални брошури. Проверки на КЗП са установявали, че при отпечатани и публикувани над 200 000 брошури за няколко квартала от понижението артикули има единични бройки. Понякога и освен при понижения и промоции се среща таксуване на по-висока от оповестената цена.

„ Имали сме случаи, в които откриваме, че стоката е оповестена с една цена на щендера, а на касовия уред се маркира друга цена. Обикновено оправданията на търговците са, че е техническа неточност, че не е въведено във фискалната памет заради огромния подбор от артикули в обекта и така нататък Това не е извинително събитие и ние постоянно се произнасяме за нелоялна комерсиална практика”, безапелационен бе Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР