В Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, на основание чл.

...
В Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, на основание чл.
Коментари Харесай

“Инерком” е подала уведомление в КЗК за придобиване на едноличен контрол върху фирмите на ЧЕЗ в България

В Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, на съображение член 24, алинея 1 от Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/, е постъпило съобщение, по което е формирана кореспонденция № КЗК-537/2018 година, с което Комисията се уведомява за желанието на „ ИНЕРКОМ БЪЛГАРИЯ “ ЕАД да придобие едноличен надзор (пряк и непряк) върху предприятия от корпоративната група на ЧЕЗ а.с. в Република България, а точно: „ ЧЕЗ България “ ЕАД, София, ЕИК 131434768; „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД, София, ЕИК 130277958 и дъщерното му сдружение „ ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България “ ЕАД, София, ЕИК 203517599; „ ЧЕЗ Електро България “ АД, София, ЕИК 175133827; „ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД, София, ЕИК 113570147, „ Бара Груп “ ЕООД, София, ЕИК 120545968; и „ Фри Енерджи проджект Орешец “ ЕАД, София, ЕИК 201260227, което може да съставлява реализиране на централизация сред предприятия по смисъла на Глава V от Закон за защита на конкуренцията.

Това разгласява Комисия за защита на конкуренцията на своя уебсайт.

Търговските действия на участниците са, както следва:

Предприятията от групата на „ Инерком България “ ЕАД се занимават с разнородни търговски действия, измежду които са създаване, поддръжка и употреба на фотоволтаични електроцентрали и произвеждане и продажба на едро на електрическа енергия от такива централи.

„ ЧЕЗ Електро България “ АД има три лицензии за действия в енергетиката, както следва: лицензия за активността „ публично доставяне с електрическа сила “ и координатор на специфична балансираща група на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, лицензия за активността „ търговия с електрическа сила “ и координатор на общоприета балансираща група (географският пазар е минимум национален), лицензия за активността „ доставка на електрическа сила от снабдител от последна инстанция “ на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, като реализира стопанските действия, включени в обсега и на трите лицензии.

„ ЧЕЗ Разпределение България “ АД има Лицензия за активността „ систематизиране на електрическа сила “ на територията на областите София-град, София област, Благоевград, Кюстендил, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, и реализира всички действия, предоставени му в качеството му на оператор на електроразпределителна мрежа по Закона за енергетиката и подзаконовите актове по използването му. Географският пазар съответствува с лицензионната територия.

„ ЧЕЗ Трейд България “ ЕАД има Лицензия за активността „ търговия с електрическа сила “ и е координатор на общоприета балансираща група, като упражнява тези действия в цялостен размер. Географският пазар е минимум народен.
„ Фри Енерджи Проджект Орешец “ ЕАД е производител на електрическа сила от фотоволтаична централа с мощ под 5 MW. Географският пазар е минимум народен.

„ Бара Груп “ ЕООД понастоящем не реализира стопанска активност.

„ ЧЕЗ България “ ЕАД и „ ЧЕЗ Информационни и информационни технологии България “ ЕАД дават осведомителни, информационни, управнически, консултантски, транспортни и други услуги на останалите предприятия от групата на ЧЕЗ в България.

Не се чака интервенцията да засегне конкуренцията на съответните пазари. Ограничено (незначително) влияние би могло да има върху националния пазар на произвеждане и продажба на едро и отвесно обвързвания с него пазар на търговия с електрическа енергия.

Искането е Комисия за защита на конкуренцията да извърши преценка дали нотифицираната договорка съставлява централизация сред предприятия, подлежаща на авансово известяван, и в случай че я счете за такава, да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение според член 60, т.14 от Закон за защита на конкуренцията, надлежно член 82, ал.3, т.2 от Закон за защита на конкуренцията, с което да я позволи абсолютно, както и да постанови неотложно осъществяване.

В тази връзка на съображение член 80, алинея 2 от Закон за защита на конкуренцията всяко трето заинтригувано лице може да показа информация или да изрази своето документално мнение по отношение на договорката и въздействието, което тя може да окаже върху ефикасната конкуренция на съответния пазар в страната.

Становището следва бъде заведено в деловодството на Комисия за защита на конкуренцията в период от седем дни от датата на издание на актуалното известие (26.06.2018 г.), като бъде подкрепено със съответни доказателства.

Съобщението е направено от уведомителя, като Комисия за защита на конкуренцията си резервира правото да се произнесе с дефинитивно решение след осъществяването на цялостна оценка на нотифицираната договорка.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР