В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма постъпило

...
В Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма постъпило
Коментари Харесай

В КЕВР няма искане от Булгаргаз за промени в договора с Газпром. Правителството ще настоява за модификации

В Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) няма постъпило искане от „ Булгаргаз “ за осъществяване на промени в контракта с „ Газпром “ , който изтича в края на 2022 година Това излиза наяве в мнение на комисията, в което тя показва, че единствена може да утвърди осъществяването на промени в съглашението.

„ Дългосрочните контракти за изкупуване на сила, както и техните промени, преди сключването им от енергийните предприятия, подлежат на разрешаване от КЕВР. Това законово регулаторно пълномощие е от значително значение, защото с него се подсигурява сигурността на снабдяването “, пишат още от КЕВР.

Позицията на комисията пристигна, откакто в последните дни на няколко пъти служебният министър на енергетиката, че ще бъдат търсени някои промени в дълготрайния контракт с „ Газпром “. Той сподели, че българската страна ще е, метод да ги разсрочи във времето, както и метод да си подсигурява сигурността на осъществените заплащания.

В понеделник Христов разяснява, че до края на деня се чака мнение от „ Газпром “, както и информация с кого ще бъдат водени договарянията с съветската компания.

„ Ние не желаеме да променяме контракта с „ Газпром “, желаеме да стартираме договаряния, с които да изпратим наши стремежи за някои модификации. Първо би трябвало да стартираме да преговаряме, с цел да може да изпратим нашите претенции “, сподели Христов, който по-рано участва насъс строителите на терминала за полутечен газ в Александруполис.

Той не загатна като изискване за възобновяване на договарянията „ Газпром “ да се откаже от това вероятно да търси компенсации за пропуснати изгоди в бъдещо арбитражно дело или гаранции, че България може да получи компенсации. На няколко пъти министри в кабинета показаха, че за прекъсването на доставките е отговорна българската страна, както и че при вероятно дело „ Булгаргаз “ може да бъде наказан да заплати неустойки.

С встъпването си във власт служебното държавно управление, назначено от Румен Радев, разгласи и сътвори спешен щаб. танкера за доставка на американски полутечен газ с претекст, че не е имало опция за обезпечаване на точки за тяхното разтоварване на рационални цени.

По-късно спешният щаб заяви, че договарянията с „ Газпром “ са станали „ неизбежни “. За това бяха изтъкнати погрешни причини като тези, че, както тъй като подновяването им ще понижи вероятността „ Газпром “ да заведе арбитражно дело за пропуснати изгоди против държавната „ Булгаргаз “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР