В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите направихме

...
В Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите направихме
Коментари Харесай

ЕС върви към премахване на двойните стандарти

В Комисията по вътрешен пазар и отбрана на потребителите направихме крачка напред към премахването на двойните стандарти. Новите правила за отбрана на потребителите целят да предотвратят практиките за пласиране на артикули в Европейски Съюз като идентични, когато има разлики в състава им. Това съобщи българският евродепутат Ева Майдел директно след гласуването на новите разпореждания за модернизиране на отбраната на потребителите, което се състоя във вторник, 22 януари 2019 година в Брюксел.

„ Информирането на потребителите, посредством опаковката, описанието или рекламата, че даден артикул е еднакъв с различен продаван в друга страна членка, когато има ясни разлики в състава, ще бъде неразрешено. Когато са налице обаче национални законодателни условия за прилагане на локална суровина, разлики в състава са възможни. Например, в случай че доматено пюре, което се създава в Гърция за експорт, би трябвало да се прави с 20% гръцки домати, тогава естествено, дометеното пюре на същата марка, само че създадено в Италия, ще се разграничава по състав. Такива разлики обаче би трябвало да са доказуеми и посочени на опаковката”, обясни още Ева Майдел.

В допълнение, новите правила за отбрана на потребителите дават повече бистрота при онлайн извършването на покупки. Подреждането на резултатите и видимостта на дадени артикули в цифровата среда зависи от мненията, рейтинга и това дали дадената компания заплаща за по-добро позициониране. Комисията по вътрешен пазар, приканва този вид информация да е забележима за потребителите.

Гласуваната позицията на Комисията по вътрешен пазар следва да бъде одобрена в пленарна зала и да се пристъпи към договаряния с отрасловите министри в Съвета на Европейски Съюз.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР