В комисията по устройство на територията в СОС днес е

...
В комисията по устройство на територията в СОС днес е
Коментари Харесай

В СОС се разбраха да се реши за метрото до Ринг мол след транспортен анализ

В комисията по устройство на територията в СОС през днешния ден е отсрочена точката за разглеждане на проектите за уголемение на трасето на метрото до Ринг мол и Икеа до приемане на относителен транспортен разбор.

За това оповестява общинският консултант Борис Бонев във " фейсбук ".

Бонев е удовлетворен, че дружно с сътрудниците му арх. Борислав Игнатов и Тома Белев са съумели да се преборят точката да бъде отсрочена до приемане на разбора. Той би трябвало да покаже дали територия може да се обслужва надалеч по-евтино и дейно посредством наземен градски превоз.

Според Бонев това уголемение ще коства 100 млн. лева за строителство и още милиони за употреба всяка година. По думите му то щяло да обслужва по-малко пасажери, даже и от автобусна линия.

В позицията си общинският консултант акцентира още, че метрото до Икеа е безсмислено, защото територията е с ниско застрояване и с дребна плътност на население.
 От
От " Спаси София " са срещу метрото да стига до още един мол в София

С парите за този лъч може 2 пъти да се построи бул. " Тодор Каблешков "

Той показва, че пасажерите са в пъти по-малко от нужното за метро. Само 1800 живущи и 8000 работещи попадали в обсега му.

В тази връзка той пита, за какво сега зоната се обслужва единствено от 4 крайградски линии с големи шпации на придвижване.

Според Бонев околовръстният път е с по 5 ленти за придвижване и обезпечава доста бърза автобусна връзка с метрото при Бизнес парка.

По отношение на Симеоновският въжен превоз, който е един от претекстовете за построяването на метрото до Икеа, Бонев коментира, че той е частен и съвсем не работи.

Метрото коства стотици милиони, а Европейски Съюз трансформира разпоредбите за финансирането. Вместо 10% съфинансиране, както бе до момента, от идната година от бюджета на София ще би трябвало да се покриват 50% от всички вложения , добавя общинският консултант.

Той е безапелационен, че с парите, които биха се дали за метрото до Икеа, може два пъти да се построи бул. Тодор Каблешков, да се построят 15 детски градини или 100 квартални улици. И резултатът за града ще бъде надалеч по-голям.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР