В коментар за вероятното изключване на Турция от програмата за

...
В коментар за вероятното изключване на Турция от програмата за
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция е готова да отговори на враждебното отношение на САЩ

В коментар за евентуалното изключване на Турция от програмата за производството на американските изтребители от 5-о потомство F-35 поради осъществената договорка за съветските ракетни системи С-400 външният министър Мевлют Чавушоглу сподели, че в случай че Съединени американски щати наложат наказания против страната, Анкара има с какво да отговори. Не се загатва обаче по какъв начин и с какво Анкара ще отвърна възможните наказания.

„ Турция ще следва същия принцип, както и при С-400. Ние ще търсим нови пътища за обезпечаването на потребностите си в отбранителната сфера по този начин, както започнахме да търсим други възможности за противовъздушната си защита и сключихме контракта с Русия след отхвърли на Съединени американски щати да получим комплексите Patriot. Това е законно право на Турция “, съобщи Чавушоглу, представен от Анадолската организация.

Той уточни, че през днешния ден Турция обезпечава до 70% от потребностите си в отбранителния бранш за сметка на личните си благоприятни условия и се подхващат съществени стъпки за основаването на турски самолети, танкове и хеликоптери. Вече са подготвени хеликоптерите Atak и танковете Altay, уточни Чавушоглу. Според него Анкара разполага с многоцелеви изтребители-бомбардировачи F-16, само че потребностите на страната се усилват.

Турският посланик уточни, че при положение на изключването на Турция от програмата за F-35 Анкара ще закупува изтребители, до момента в който наложи производството на лични аналози. Освен това, той акцентира, че Турция е подготвена за нова интервенция в Сирия и прикани Вашингтон за твърди стъпки във връзка с арабската република.
Новата антитерористична интервенция ще започва, в случай че концепцията за основаването на зона за сигурност в Североизточна Сирия се провали. Той напомни, че Вашингтон не е извършил уговорките си в границите на пътната карта за сирийския регион Манбидж.

„ Планираше се договореностите да се изпълнят за 90 дни, само че от момента на утвърждението изминаха 14 месеца и няма никакви резултати. Ако в Сирия не се сътвори зона за сигурност и тези региони не се прочистят от терористи, опасността за националната сигурност на Турция ще се резервира, а ние ще стартираме военна интервенция на изток от река Ефрат “, уточни още Чавушоглу.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР