В Колорадо се провежда изслушване относно използването на клаузата за

...
В Колорадо се провежда изслушване относно използването на клаузата за
Коментари Харесай

Започват съдебни аргументи относно недопускането на Тръмп до гласуването в Колорадо

В Колорадо се организира чуване по отношение на потреблението на клаузата за „ въстание “ в конституцията, с цел да се забрани на някогашния президент Тръмп да се кандидатира още веднъж за президент, и устни причини пред Върховния съвет на Минесота Съдът по сходно дело е плануван за четвъртък.

В Колорадо съдията отхвърли настояването на юристите на Тръмп тя да се отдръпна, тъй като в миналото е дарила пари на демократична група.

И двата случая се базират на това, което е известно като уговорка за дисквалификация, Раздел 3 от 14-та корекция и наредбата към този момент е представена в двете правосъдни каузи, заведени от гласоподаватели в Колорадо и Минесота, които настояват, че Тръмп по конституция няма право да заема федерален пост заради дейностите му към нападението на 6 януари 2021 година Капитолия на Съединени американски щати.

декларира:

Никое лице не може да бъде сенатор или представител в Конгреса, или гласоподавател на президент и вицепрезидент, или да заема каквато и да е служба, гражданска или военна, според Съединените щати или под който и да е щат, който, откакто преди този момент е положил клетва, като член на Конгреса, или като чиновник на Съединените щати, или като член на който и да е щатски законодателен орган, или като изпълнителен или правосъден чиновник на който и да е щат, с цел да поддържат Конституцията на Съединените щати, би трябвало да са взели участие във въстание или протест против същата или да са оказвали помощ или разтуха на нейните врагове. Но Конгресът може с гласоподаване от две трети от всяка камара да отстрани такова увреждане.

„ Имахме чувания с претенденти за президент, обсъждащи тяхната допустимост преди – Барак Обама, Тед Круз, Джон Маккейн “, сподели Дерек Т. Мюлер, професор по право в Нотр Дам, изброявайки претендентите, оспорени дали дават отговор на конституционното условие да бъдат „ жители по рождение “. Но тези случаи, добави Мюлер, са разнообразни от потреблението на неразбираема уговорка от Конституцията с „ запалителна “ възбрана против въстанието.

Дори и да са далечни изстрели, сподели Мюлер, те имат достоверен юридически път за триумф и покачване на значими въпроси.

„ Тези правни въпроси са доста тежки “, сподели Мюлер.

Десетки каузи, цитиращи раздел 3 от 14-та корекция, бяха заведени през последните месеци, само че тези в Колорадо и Минесота наподобяват най-важни съгласно правни специалисти, тъй като са подадени от две демократични групи със обилни правни запаси. Те също по този начин се насочиха към щати с ясни, бързи процеси за оборване на квалификациите на претендентите за гласоподаване.

Ищците по делата настояват, че казусът е елементарен: напъните на Тръмп да анулира загубата си на изборите през 2020 година, довели до 6 януари, 2021 година, офанзива против Капитолия на Съединени американски щати, го дисквалифицира от президентския пост също толкоз ясно, като че ли не беше роден жител, друга конституционна причина за поста.

„ Четири години след полагането на клетва за „ опазване, отбрана и отбрана “ на конституцията като президент на Съединените щати... Тръмп се опита да анулира резултатите от изборите през 2020 година, което докара до принудително въстание в Капитолия на Съединените щати, с цел да спре законното прекачване на властта на неговия правоприемник, " се твърди в правосъдния иск от Колорадо, заведен от името на републикански и несвързани гласоподаватели от демократичната група Граждани за отговорност и нравственос във Вашингтон.

" С подбуждането на това невиждано нахлуване против американския парламентарен ред Тръмп наруши своята клетва и се дисквалифицира според Четиринадесетата корекция от заемане на публични длъжности, в това число президентската работа. "

Тръмп осмива правосъдните каузи като " интервенция в изборите ". Адвокатите му настояват, че нито един от въпросите не е елементарен в наредба на конституцията, която не е била употребена от 150 години.

„ Това е законна „ Авет Мария “ от демократите “, сподели Майк Дейвис, юрист, който се появи с представители на акцията на Тръмп пред съда в понеделник в Денвър преди началото на процеса в Колорадо. — Този случай ще се провали.

Кампанията на Тръмп съобщи, че е подала молба съдията по делото, Сара Б. Уолъс, да си направи отказ, тъй като е направила подаяние от 100 $ на демократичната група Colorado Turnout Project през октомври 2022 година

Тя беше назначена на пейката през август същата година от губернатора Джаред Полис, демократ. Уолъс отхвърли настояването, като сподели, че не си спомня за дарението, до момента в който настояването не беше подадено и няма предразсъдъци по отношение на правните проблеми в тази ситуация.

„ Няма да разреша това правосъдно произвеждане да се трансформира в цирк ”, сподели тя, когато чуването стартира.

Клаузата в 14-та корекция е употребена единствено няколко пъти след Гражданската война. Адвокатите на Тръмп настояват, че в никакъв случай не е било предопределено да се ползва за длъжността президент, която не се загатва в текста, за разлика от „ сенатор или представител в Конгреса “ и „ гласоподавател на президент и вицепрезидент “.

The наредбата разрешава на Конгреса да даде прошка - както беше направено през 1872 година, с цел да разреши на някогашни конфедерати да се върнат в държавното управление - което накара някои да настояват, че няма пълномощия без позволителен акт на Конгреса.

Накрая, юристите на Тръмп настояват някогашният президент в никакъв случай не се е „ взел участие в протести “ и просто упражнява правото си на независимост на словото, с цел да предизвестява за изборни резултати, които не счита за законни.

„ Коментарите на Тръмп не се доближаваха до „ подстрекателство “, да не приказваме за „ включване “ в протест “, пишат неговите юристи в документ по делото Колорадо, добавяйки образци за случаи, в които създателите на Конгреса на раздел Трима отхвърлиха да го употребяват против хора, които единствено риторично подкрепяха конфедерацията.

Аргументите в Колорадо можеха да включват показания от очевидци на нападението от 6 януари или други значими събития по време на напъните на Тръмп да анулира изборите. Самоличността на очевидците е предпазена, до момента в който не застанат на позицията, част от напъните на съда да ограничи разгорещената изразителност и заканите, които се трансфораха в проблем в наказателните процеси против Тръмп.

Очаква се юристите да се задълбочат в историята на правенето на наредбата в 14-та корекция и нейното потребление сред приемането й през 1868 година и закона за амнистията през 1872 година Има нищожен юридически казус по въпроса - толкоз малко, че юристите трябваше да спорят за смисъла на Случай от 1869 година, написан от Салмън Чейс, който тогава беше основен арбитър на Върховния съд на Съединени американски щати, само че пишеше единствено като апелативен арбитър.

След закона за амнистията през 1872 година правните учени можеха да намерят единствено още веднъж, когато наредбата беше представен, когато Конгресът отхвърли да назначи член социалист в Камарата на представителите, тъй като той се опълчи на влизането в Първата международна война.

След това предходната година беше употребявано от CREW, с цел да забрани главата на „ Каубои за Тръмп “ от седалище на окръжна комисия в провинциално Ню Мексико. Втора демократична група, Free Speech For People, заведе правосъдни каузи, с цел да попречи на представителите на републиканците Марджъри Тейлър-Грийн и Мадисън Которн да се кандидатират за преизбиране.

Съдията, който следи делото на Грийн, отсъди в нейна изгода, до момента в който делото на Которн стана противоречив, откакто беше надвит на първичните си избори. Free Speech For People заведе делото в Минесота, където оспорванията за присъединяване в бюлетините отиват напряко до висшия съд на щата.

Мелиса Куин способства за този отчет.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР