В Колекция „Музи“ на издателство „Емас“ се срещат цяла галерия

...
В Колекция „Музи“ на издателство „Емас“ се срещат цяла галерия
Коментари Харесай

Гений, носталгия и любов в роман за дъщерята на Марк Шагал

В Колекция „ Музи “ на издателство „ Емас “ се срещат цяла изложба героини-музи, въодушевени и вдъхновяващи, олицетворяващи новата, еманципирана жена от края на 19-и и първата половина на 20-и век. Между кориците на романите, включени в поредицата, ви чакат артистични светове, пропити с атмосферата на блестящите метрополии – Париж, Берлин, Виена, Лондон... А новата муза, за която четем в „ Дъщерята на художника “, е Ида Шагал – прелестният разказ на Глория Голдрайх навлиза в дълбочина във взаимоотношенията в семейство Шагал, където талант, пристрастеност и дълг са непроменяемо вкоренени.
Във френското селце Моншове, прикрит от хаоса на пулсиращия с новото време Париж, само че и задоволително покрай него и до бохемата, към която принадлежи, през 30-те години на предишния век живее Марк Шагал. Живее в красивото обграждане на Белла, своята огромна, единствена и неувяхваща обич, всеотдайна брачна половинка и муза, и на тяхната щерка Ида. Преминали през пъкъла на бягството от родния Витебск в Русия, нежелани като евреи във втората определена татковина - Германия, семейство Шагал са намерили покой и отбрана измежду зидовете на сантиментална старинна къща, в двор с ухаещи люляци. Марк е към този момент приет художник, в чиито странни облици и композиции, в цветовете, пристигнали внезапно от изтока, Париж вижда гения. Белла е отдадена на фамилията и на своите стихове и мемоари, които документира в изящна прозаичност. А сред двамата и в техния свят на величественост и хубост пораства дребната Ида, закриляна като парниково цвете от бурите и палещото слънце, от пороите и сушите на действителния живот.
И нито Марк, нито Белла виждат, че тяхното малко момиченце към този момент навършва седемнайсет...
Ида, госпожица с разцъфваща невероятна хубост, чака с неспокойствие втория летен лагер в живота си. Предната година родителите ѝ са разрешили за пръв път в живота ѝ да се отдели от тях. И тя е срещнала любовта - младия студент по право Мишел.
След цяла година разлъка младежкото въодушевление избуява в неудържима пристрастеност. И приключва с брак. Несполучлив и за двамата.
Ида прави опити да рисува, татко ѝ мечтае да я види своя наследница, само че очевидно геният в фамилията е един. С времето младата жена вижда своето предопределение в друго - да бъде в помощ на татко си, да направи творчеството му притежание на света. Израснала измежду най-големите имена на епохата - Пикасо, Матис, Липшиц... - тя схваща, че огромният създател е безпомощен да се оправи с баналните неща от всекидневието, в това число със сметките си. Че в днешното време, в случай че не те види светът, ще те не помнят. И картините на Шагал потеглят за Лондон, Ню Йорк, Венеция, Берлин... Не след дълго настъпват неприятни времена за евреите и във Франция - Шагалови би трябвало да бягат в Америка. С 500 картини! Ида е на всички места, Ида е за всичко. Давайки си сметка, че бракът ѝ се разпада.
Но идва краят на войната и краят на изгнаничеството. И преданата щерка се замисля за своята орис, за отчайващата потребност от нова, удовлетворяваща обич, за деца. Докога ще слага на назад във времето личния си млад живот...
Глория Голдрайх приключва университета „ Брендайс “ в Масачузетс, учи и история на евреите в Еврейския университет в Йерусалим. Работи като координатор на просветителния отдел към Националния център „ Хадаса “ и като шеф „ Връзки с обществеността “ в Колежа „ Барух “, Ню Йорк.
Още като студентка нейн роман се появява на страниците на списание „ Севънтийн “ и от този момент прозата и есетата ѝ не стопират да бъдат оповестени в безчет периодически издания и антологии.
Голдрайх има дълга и разнообразна писателска кариера - в библиографията ѝ попадат просветителни книги за деца, романи за младежи и за възрастни, за които получава интернационално самопризнание и награди.
Изнасяла е лекции из Щатите и Канада.
Глория Голдрайх и брачният партньор ѝ правист живеят в щата Ню Йорк и се радват на шест внучета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР