В кои случаи избирател може да гласува в секция, различна

...
В кои случаи избирател може да гласува в секция, различна
Коментари Харесай

Кога може да гласувате в секция, различна от тази по постоянен или настоящ адрес

В кои случаи гласоподавател може да гласоподава в секция, друга от секцията по непрекъснатия или сегашния му адрес?

Изключенията от правилото, че правото на глас се упражнява единствено по непрекъснатия адрес на гласоподавателя или по сегашния му адрес в плануваните в Изборния кодекс случаи, се отнасят единствено за няколко категории лица, осведомят от Централната изборна комисия.

Изключението важи за лицата, на които е издадено уверение за гласоподаване на друго място . Това са записаните претенденти за народни представители, членовете на ЦИК и РИК и записаните за изборите наблюдаващи.

Също по този начин за лицата, заети в произвеждането на изборите . Това са членовете на СИК, защитата на съответната секция и лицата, ангажирани с техническата поддръжка на машините за гласоподаване. Да не гласоподават по непрекъснат или сегашен адрес имат право гласоподавателите с повредено зрение или със усложнения в напредването, когато гласоподават в определена от тях подобаваща секция или в избрана за тази цел секция.

Да гласоподават на други места имат право и възпитаници, студенти и докторанти (включително курсанти, дипломанти, специализанти) – постоянно образование, когато гласоподават в секция в обитаемото място, където се образоват, когато то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес. Изключението важи и за гласоподавателите, които са постъпили в лечебни заведения, домове за остарели хора и други профилирани институции за даване на обществени услуги, при изискване че в съответното заведение/дом има разкрита изборна секция.

Гласуващите, които се намират в изборния ден в местата за изтърпяване на наказване отнемане от независимост и за задържане , могат да гласоподават там, в случай че в мястото има разкрита секция, изясняват още от ЦИК.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР