В кодовата база на Firefox ще бъде реализирана поддръжката на

...
В кодовата база на Firefox ще бъде реализирана поддръжката на
Коментари Харесай

Firefox ще поддържа WebP формата за компресия на изображенията

В кодовата база на Firefox ще бъде осъществена поддръжката на WebP формата за изображения. WebP ще се появи в постоянните версии на браузъра през първата половина на 2019 година.

Форматът WebP е основан от Гугъл и поддържа анимирани изображения. В режим на компресия със със загуби WebP генерира с 25-34% по-малки файлове спрямо JPEG при едно и също качество на изображението. А в режим на компресия без загуба на качество, файловете са с 26% по-малки, спрямо PNG компресията.

Досега поддръжката на WebP не бе включена в кода на Firefox заради нееднаквите гледни точки на Гугъл и Mozilla. Разработчиците на Mozilla предлагаха потреблението на формата APNG, а Гугъл отхвърли да употребява APNG, тъй като разполага със личния формат WebP. Миналата година всичко завърши, тъй като Гугъл осъществя поддръжката на APNG в Chromium. От своя страна Mozilla в този момент прави насрещната стъпка с включването на WebP във Firefox.

Осен това, промени се отношението на Microsoft към WebP формата. Софтуерният колос също добави поддръжката на WebP в октомврийските компилации на браузъра Edge. Единственият по-популярен браузър без поддръжката на WebP остана Safari, тъй като Apple употребява личния си формат за компресия на изображенията HEIF, основан на HEVC (H.265).
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР