В ключов момент, когато руските удари по Лвов пораждат опасения

...
В ключов момент, когато руските удари по Лвов пораждат опасения
Коментари Харесай

Военната помощ на ЕС за Украйна се бави

В основен миг, когато съветските удари по Лвов пораждат опасения от разпространяването на войната в Украйна на запад, обещаната помощ от Европейския съюз (ЕС) посредством Европейския инструмент за мир е пленник на бюрократични пречки в страните членки.
Добрите планове на Европейски Съюз
В края на предишния месец Европейският съюз реши да даде 500 млн. евро в оръжия и друга помощ на украинската войска, до момента в който се бори с съветската инвазия. Това беше ход, който блокът разказа като " повратен миг " в своята история. За тази цел Европейски Съюз реши да употребява извънбюджетни средства от така наречен " Европейски инструмент за мир " с таван от 5 милиарда евро за военна поддръжка (за интервала 2021 - 2027 г.).

" За първи път Европейски Съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго съоръжение на страна, която е атакувана ", сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, дружно с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел. " Тази война изисква нашия ангажимент да подкрепим украинската войска ", добави той.

Борел изясни, че Европейски Съюз се е съгласил " да даде оръжия на украинската войска на стойност 450 млн. евро и още 50 млн. евро за други доставки - като гориво и защитни средства ". По време на средата на върха във Версай този залог беше вдигнат с още 500 млн. евро или увеличение на общата помощ за Украйна до 1 милиарда евро.
Реклама
Още тогава немският канцлер Олаф Шолц и нидерландският министър председател Марк Рюте обявиха, че нарастването не е било част от предварителните разисквания. Хърватският министър председател Андрей Пленкович удостовери, че " не е имало публично решение " за удвояване на първичната сума.

В момента Германия бави процеса за финално решение. Необходимо е утвърждение от бюджетната комисия на Бундестага, което се чака през актуалната седмица. Такава процедура тече и в други страни членки. Срещата на външните министри на Европейски Съюз през днешния ден може да даде повече изясненост по тематиката. Проблемът е, че към момента липсва достоверна информация дали най-малко първият контрактуван транш от 500 млн. евро към този момент е достигнал до Украйна. По последни данни някои европейски страни сами вземат решение да изпратят военна помощ, с цел да поддържат украинците в основните набези през последната седмица.

" Бидейки покрай спора, военна помощ [от България] в този миг няма да бъде допустима и този вид помощ би следвало да се случва единствено в случай че мине през българския парламент. " С тези думи министър председателят Кирил Петков показа за следващ път позицията на държавното управление за това по какъв начин и с какво оказва помощ България на украинската войска против съветската инвазия. Това стана на след срещата им в Министерския съвет.
Помощта от Съединени американски щати
За съпоставяне, нещата зад океана се случват със напълно разнообразни темпове. Макар да се въздържат от затваряне на въздушното пространство над Украйна, Съединените щати управляват напъните на страните от НАТО за увеличение на потока от оръжия към Киев.
Реклама
След обръщението на президента Зеленски към Конгреса Пентагонът ще изпрати още 800 противовъздушни системи Stinger. Системите могат да се употребяват за отбрана против хеликоптери и ниско летящи самолети благодарение на инфрачервени датчици за намиране на цел. Пакетът ще включва и хиляди противотанкови оръжия, в това число 2000 противотанкови системи Javelin. Съединени американски щати също ще трансферират 100 тактически безпилотни въздушни системи или дронове, както и набор от по-леки оръжия - 100 гранатомета, 5000 пушки, 1000 револвера, 400 картечници и 400 пушки - и спомагателни бронежилетки и амуниции, шлемове.

По-рано Вашингтон към този момент даде на Украйна повече от 600 зенитни системи Stinger и към 2600 системи Javelin. Освен това Пентагонът даде на Украйна пет хеликоптера Ми-17, три патрулни катера, набор от по-малки оръжия и няколко радарни системи за следене на артилерийски, минохвъргачни и дронове.
Реакциите от Украйна
В мощна тирада пред немски политици в Берлин предходната седмица Зеленски упрекна страната, че не е съумяла да обезпечи мир в Европа, макар обещанията да го направи след холокоста. В типичния си жанр да загатва чувствителни моменти от историята той сподели, че се построява: " Не Берлинска стена, а стена в средата на Европа сред свободата и неналичието на такава. И тази стена става все по-висока с всяка бомба, която падне върху Украйна. С всяко решение, което не е взето за мир. "

Той загатна " Северен поток " и добави: " Някои стъпки бяха подхванати прекомерно късно. Санкциите може да не са били задоволителни, с цел да спрат войната. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Интервю 1 Войната в Украйна 2 Интервю 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Интервю Реклама
И макар че в този момент решението се чака от Германия, политици и анализатори означават огромния поврат в нейната политика, която дълго забраняваше доставката на оръжие в зони на спор.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР