В Клуба на народния представител в сградата на парламента, площад

...
В Клуба на народния представител в сградата на парламента, площад
Коментари Харесай

Любопитни кадри разкриват красотата на Златни пясъци отпреди 65 години

В Клуба на народния представител в постройката на Народното събрание, площад " Народно заседание “ № 2 е показана фотоизложба, отдадена на 65-та годишнина от основаването на курортен комплекс " Златни пясъци ".

Изложбата е проведена от " Съюза на хотелиерите в к.к. Златни пясъци “ – една от 36-ти районни структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), и бе открита от министъра на туризма Христо Проданов.

Снимките, които демонстрират по какъв начин се е развивал комплекса през годините, ще останат в Народното събрание до 6-ти юни, а по-късно до края на месеца изложбата ще може да бъде забелязана на Терминал 2 летище София.

На 11 август 1956 година е направена първата копка на курортен комплекс " Златни пясъци “, който е един от трите огромни ваканционни комплекса в България и през годините се утвърждава като обичано място за милиони туристи от целия свят.

Местността, в която е ситуиран курортният комплекс, е известна от дълбока античност. Тук е минавал римски път от Константинопол до Томис. Има следи от тракийска цивилизация. Мястото, на което е издигнато Морското казино в Златни пясъци е известно от времето на цар Асен II като морски кантон. Там корабите зареждали прясна вода по силата на подписаната от българския държател през 1230 година Дубровнишката грамота за свободна търговия по българските земи с републиките Дубровник, Венеция и Генуа.

Мястото, на което е построен един курорт, е с доста удобни климатични условия. Първи за курорт в местността Узун Кум заговарят създателите на българската археологическа просвета – братята Херман и Карел Шкорпил. Още през 1915 година те прокарват своята концепция за създаване на морски санаториум и летни жилища в тази околност.

С акт от 7 юни 1915 година гората е предоставена от финансовия шеф на варненската община за потребностите на Археологическото сдружение. Освен гората в местността Узун Кум влизат и 160 дка морски пясък и 5 дка езерца. През 1924 година Карел Шкорпил съумява да убеди комисията на “Морски сговор ", чийто ръководител е Петър Стоянов – кмет на Варна, че Узун Кум е най-подходящото място за детска колония. Пред комисията Карел Шкорпил се навежда, сграбчва шепа пясък и споделя: “Вижте какъв брой чист и жълт е пясъкът. Та това е “златен пясък ". Буренакът може да се очисти за два-три дни ". Така той съумява да убеди плевенския представител, че това място е прелестен плаж. Още на другия ден команда от моряци разчиства един регион, построява палатки и гостите от Плевен първи населили този плаж, който Карел Шкорпил нарича “златен пясък ".

Курортът, ситуиран единствено на 17 км от Варна, е публично открит на 30 юни 1957 година Плажната линия на Златни пясъци е с дължина от 3,5 километра и широчина от 80 до 120 метра. Край нея над 90 осъвременени първокласни хотела с първокласни заведения за хранене и плувни басейни чакат своите посетители всяко лято. Атракционните заведения с типична българска кухня и истинска фолклорна стратегия дават незабравими мигове за своите гости в к.к. “Златни пясъци ". Нощни питейни заведения, игрални
казина, боулинг-зали, сърф, яхтено пристанище, водни ски, делтапланери, подводно плуване, екскурзии, концерти, фестивали, морски празници, и доста други са опциите, които предлага курорта за приятната отмора на туристите.

65-та годишнина ще бъде празнувана в курортния комплекс на 11 юни с поддръжката и съдействието на Министерство на туризма, Министерство на външните работи и Община Варна. Допълнително ще бъдат аносирани събитията за честванията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР