В клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-то заместване

...
В клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-то заместване
Коментари Харесай

В Пловдив бе направено заместване на пикочен мехур след радикално премахване на органа

В клиниката по урология на УМБАЛ-Пловдив бе направено 500-то заменяне на пикочен мехур след коренно унищожаване на органа във връзка карцином в напреднал етап с ниска степен на диференциалност - втора-трета. Новият пикочен мехур се моделира от личните вътрешности на пациента.

Няма център в България, който да е направил толкоз доста ортотопични замествания, уточни началникът проф. доктор Димитър Шишков и добави, че все по-малко стават лечебните звена, в които се прави такава интервенция, тъй като е освен комплицирана, само че и доста трудоемка. 

Освен с кръглия брой интервенции, от клиниката по урология оповестиха, че преживяемостта при над 80% от пациентите е повече от 5 години. Имат и болен, живял 18 години след заместването. Малък е броят на умрелите, като мотив за съдбовния край са сърдечно-съдови болести или инсулти. Това ни дава мотив да се гордеем, съобщи професорът. Според него опитите да се отстрани част от пикочния мехур при напреднал рак водят до чести рецидиви, само че в случай че се уточняват болните, триумфът е доста огромен.  Ако след такава интервенция размерът на пикочния мехур е доста понижен, може да се уголеми с част от тънкото черво. Същата интервенция може да се извърши и след лъчелечение, когато органът се сбръчка.

Златният стандарт обаче си остава премахване на пикочния мехур, последвано от необятна лимфна дисекция и заменяне с нов, направен от тънките вътрешности на пациента. Около 80% от болните след интервенцията нормално задържат урината денем и близо 60 на 100 – през нощта.

Най-важното е, че се интегрират назад в обществото – могат да работят, не употребяват катетри и торбички. На процедура те не се инвалидизират. Навременно осъществената интервенция води и до забележителна дълготрайност на живота.

Много е добра колаборацията сред онкоболниците в Пловдив, София и на територията на цялата страна, които изпращат пациенти за интервенция в клиниката на УМБАЛ-Пловдив.

Все още има пациенти, които търсят лекуване в чужбина, тъй като по този начин им се внушава от близки и сътрудници. Преди два месеца имахме случай на болен, който отпътува за Германия, заплати 17 000 евро, само че след интервенцията се оказва, че би трябвало да уринира от корема. Дойде при нас за ортотопично заменяне, само че му обясних, че към този момент не е допустимо да се направи и ще му се наложи да живее по този метод.

В нашата страна има няколко центъра - в София, Варна и в Пловдив, където работят отлични експерти. Затова моят съвет към пациентите е да се доверят на българските уролози и да се оперират тук, заключи проф. Шишков.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР