В Клиниката по урология на УМБАЛ Бургас спасиха бъбрека на

...
В Клиниката по урология на УМБАЛ Бургас спасиха бъбрека на
Коментари Харесай

В бургаската болница премахнаха тумор от бъбрек с лазер - Здраве

В Клиниката по урология на УМБАЛ Бургас избавиха бъбрека на възрастен мъж благодарение на лазерен лъч. Най-новата технология – тулиум лазер, разрешава безкръвно и безболезнено да се лекува увеличена простата, да се разрушават камъни, да се отстраняват тумори. Подобна лазерно асистирана хирургия се практикува на малко места, като УМБАЛ Бургас е един от трите водещи урологични центъра в страната.

Случаят е забавен от здравна позиция поради рядкото разположение на тумора – в бъбречното легенче. Подобен вид формирания до неотдавна, а и към момента, не престават да се отстраняват с интервенции – огромни сечения, кръвозагуба, тежко възобновяване на пациентите, които постоянно са възрастни, с сложени стентове, с доста съпътстващи болести. Подобно на 75-годишния пациент, потърсил консултация с уролозите от университетската болница в Бургас за постоянно срещан проблем – увеличена простата и затруднено уриниране.

Туморът е открит по време на този обзор. Размерът му е към 2 см, по тази причина премахването с лазерния лъч е изцяло допустимо. По време на операцията лазерното влакно с дебелина няколко косъма влиза в уретрата през пениса, минава целия път до горния дял на отделителната система, изпарява тумора и той изчезва. Операцията се прави с видеоасистенция – от самото начало на огромен екран уролозите следят пътя на влакното и въздействието му върху тумора. Пациентът е с доста съпътстващи болести, в това число и претърпян инсулт.

Това е добър образец за рано заловен израстък и изцяло непокътнат орган. Ако той беше повишен, можеше да се стигне до огромна и тежка интервенция с сечения и загуба на бъбрека. Голям плюс на лазерно асистираната хирургия е неналичието на кръвозагуба. Няма сечения, влиза се през естествените отвори на организма. Много от възрастните хора одобряват антикоагуланти – медикаменти за разреждане на кръвта. В случая те не се стопират, до момента в който при други интервенции – да, което носи риск другите болести на пациента да се влошат, да се стигне до втори инсулт, изясни доцент доктор Николай Миринчев, шеф на Клиниката по урология.

Тулиум лазерът е една от последните придобивки на клиниката. Той е повсеместен уред, тъй като може да се употребява при доста болести – както за унищожаване на тумори, по този начин и за изпаряване на увеличената простата. Лазерният лъч връща естествените размери на простатата и естествения живот на мъжа. Технологията към този момент е приложена при над 100 пациенти в УМБАЛ Бургас, които идват от всички краища на страната.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР