В Китай започна днес тържественото отбелязване на 70 години от

...
В Китай започна днес тържественото отбелязване на 70 години от
Коментари Харесай

Грандиозен военен парад отбеляза 70 г. комунистически режим в Китай

В Китай стартира през днешния ден тържественото отбелязване на 70 години от идването на власт на комунистическия режим, съобщи Франс прес.

В чест на годишнината на площад " Тянанмън " бяха изстреляни 70 топовни залпа. Китайският министър председател Ли Къцян публично разгласи началото на тържествата.

На церемонията, на която участват президентът Си Цзинпин и други настоящи и някогашни китайски водачи, бе изпълнен националният химн на Китай. След това президентът Си стартира своята празнична тирада.
" Нищо не може да разклати основите на нашата велика нация. Нищо не може да попречи на нацията и на китайския народ да вървят напред ", сподели Си Цзинпин от тераса на южната стена на Забранения град - там, където на 1 октомври 1949 година китайският комунистически водач Мао Цзедун афишира основаването на Китайската национална република.

През площад " Тянанмън " мина величествен боен церемониал с присъединяване на 15 000 военни, 160 самолета, десетки балистични ракети и други оръжия.
Си следи парада от тераса на южната стена на Забранения град.

Камиони, пренасящи оръжия - в това число ракета, която може да носи нуклеарна бойна глава и е проектирана да заобикаля отбраните на Съединени американски щати - минаха на площада, с който Китайската комунистическа партияпоказва възхода си като все по-амбициозна световна мощ, съобщи Асошиейтед прес.
Армията сподели някои от най-усъвършенстваните оръжия на Китайската национална република, част от които до момента не бяха виждани от необятната общност. Колони от военни маршируваха край президента Си Цзинпин и други водачи на площад Тянанмън, символичното политическо сърце на страната. Хиляди фенове развяваха китайски флагове, а ниско в небесата летяха изтребители.
Парадът сподели образно бързото развиване на китайските оръжейни технологии. Според задгранични анализатори Пекин е покрай паритет със Съединени американски щати, Русия и Европа при ракетите, дроновете и в някои други области. Китайската народноосвободителна войска е най-голямата в света, с 2 милиона мъже и дами в униформа. Въоръжените сили на Пекин работят по изтребители, първия китайски самолетоносач и ново потомство подводници с нуклеарни мотори.
За пръв път бяха показани системите " Дунфън 17 ", ракетата-носител на свръхзвуков летателен уред, който съгласно задгранични анализатори може да прави високоскоростни маневри за отбягване на противоракетна защита. Показана беше и ракетата Дунфън 41, с обсег до 15 хиляди километра. Смята се, че тя може да носи до 10 до 12 бойни глави, които да поразят обособени цели.
Показаната за пръв път стратегическа крилата ракета " Дунфън 100 " може да се употребява за заличаване на укрепени цели и бункери, съгласно китайски медии, представени от ТАСС.
Показана беше и нова трансформация на стратегическия бомбардировач H-6N (основан на руския Ту-16), създаден за да може да носи стратегическа крилата ракета " Дунфън 10А ".
Акцентът върху ракети и други оръжия с огромен обсег отразява устрема на Пекин да измести Вашингтон като водеща мощ в района и да наложи своите искания към Тайван, Южнокитайско море и други противоречиви територии, отбелязва АП.
След десетилетия неустойчивост през епохата на Мао Цзедун страната се отвори и съумя да измъкне от бедността близо един милиард души, а в този момент е напът да изпревари американката стопанска система като най-мощната в света. Промяната в страната е удивителна. Инфраструктурата, публичният превоз, военните умения, софтуерните нововъведения трансфораха Китай в една от най-динамично разрастващите се страни на планетата.
Китайската политическа система обаче остана закостеняла, притисната в хубавичко прегръдка на президента Си Цзинпин, който се готви за остане на власт за невиждан трети мандат. Кампанията му против неговите политически съперници значително е сполучлива. Отслабващата стопанска система обаче значи, че неудовлетвореността може да ускори недоволството измежду по-реформаторски настроените крила на партията, написа в разбор Танер Браун от Маркетуоч.
Китайската стопанска система в този момент пораства с най-бавния си ритъм от едно потомство и може скоро да се забави до 6%. Това " изстудяване " на стопанската система, продължаващо към този момент години, може да бъде засилено от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.
В този прочут миг, откакто си е върнал статута на велика страна, Китай се изправя пред редица евентуални проблеми. Дългът остава извънредно огромен, заплатите порастват и стартират да вършат износа по-слабо конкурентен, не може да се изключи пръсване на жилищния балон, а валутните и борсови пазари в страната остават незрели и непредсказуеми.
Цените на храните също се покачват -рязко нарастват плодовете, някои зеленчуци и обичаното на китайците свинско месо, което е наранено от смъртоносната за прасетата болест африканска чума по свинете, популяризирала се в цялата страна и довела до унищожаването на близо една трета от прасетата в Китай.
И несъмнено Хонконг, където бурните митинги против континентален Китай към този момент не престават над 100 дни, вдъхвайки нов живот на придвижване, съгласно което Пекин се стреми да наложи ограничавания на процъфтяващия либерален метод на живот в Хонконг.
Може би в очите на интернационалната общественост най-осъдителна е акцията на китайските управляващи за принудително задържане на стотици хиляди мъже от уйгурското малцинство в китайския Синцзян-Уйгурски самостоятелен регион като част от проект за " преобразоването " на хора, които съгласно Пекин носят риска от разпространение на ислямска радикализация.
Малка е вероятността идващите 70 години на Китай да бъдат като досегашните. Скоро страната ще се сблъска с бързо понижаване на популацията в трудоспособна възраст, което ще изсмуква пенсионните системи и ще провокира стопански усложнения за непропорционалния брой по-възрастни хора, които се нуждаят от грижи. Като се има поради смяната в демографския баланс на страната в интерес на по-възрастните хора, моментът не е най-подходящ за закъснение на икономическия напредък от двуцифрен до 5%.
Има обаче и трендове, вдъхващи оптимизъм. С увеличението на заплатите на работещите на по-ниски позиции, Китай направи това, което сполучливи източноазиатски страни реализираха по-рано - Пекин се концентрира върху производството на артикули с висока добавена стойност с по-добре подготвени служащи и по-развит експорт.
Китайският прогрес в 5Джи (5G) технологиите и безпилотното ръководство на коли да вземем за пример е измежду най-впечатляващите в света. Пекин сполучливо прати галактически уред на Луната. Очаква се да пусне лична цифрова валута след няколко месеца, което може да разреши по-голяма еластичност на ръководещите за гарантиране на сигурността на преводите и в битката против ширещото се пране на пари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР