В Китай все по-често се замислят за бъдещето на транспортните

...
В Китай все по-често се замислят за бъдещето на транспортните
Коментари Харесай

Гигантски автобус пътува над колите

В Китай все по-често се замислят за бъдещето на транспортните средства и за тяхното рационализиране за отбягване на по този начин тормозещите всички тапи.

Влаковете-стрели, които пътуват от Шанхай до Пекин, пресичат селски и полски местности със скорост 320 километра в час. Неотдавна експертите от Дженеръл Мотърс създадоха особено за шофьори-китайци дребен градски автомобил.

Той е извънредно комфортен за паркиране и елементарно се провира сред другите коли в тапите. Неотдавна обаче една от китайските компании сътвори нещо в действителност неповторимо.

Тя е проектирала голяма машина, която се назовава трансграничен рейс. В основата си това е просто голям рейс, той доста наподобява на трен върху гуми.

Но характерното за него е че е извънредно висок – височината му доближава 6.50 метра. Така голяма височина е реализирана за колите да могат да се шмугват под него.

Широчината на рейса е тъкмо колкото заема една лента от шосето. За да се избягнат тапите, основателите на трансграничния рейс се надяват да поберат в него допустимо повече хора.

Без да става конкуренция на главния градски превоз, трансграничния рейс ще го добави, настояват основателите му. Но занапред е ясно, че това ще е най-щадящият за градски условия транспорт.

Председателят на борда на шефовете на компанията-производител Сонг Йозху твърди, че техните рейсове ще понижат тапите на територията на страната до 30 %.

Като се движи приблизително с 30-40 километра в час, рейсът ще може да побере 1200 пасажери. Освен това новото транспортно средство ще реализира спестовност от 860 тона гориво годишно.

Това ще понижи с 2640 тона изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата. Трансграничният рейс ще бъде нещо като електрически автомобил, като частично ще работи за сметка на слънчеви акумулатори.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР