bTV Отчаяна майка на петокласник от село Литаково се свърза с

...
bTV
Отчаяна майка на петокласник от село Литаково се свърза с
Коментари Харесай

Ромчета тормозят единствено българче в клас

bTV Отчаяна майка на петокласник от село Литаково се свърза с bTV поради систематична експанзия по отношение на детето ѝ. За Цветан учебното заведение не е място с доста радостни и детски мемоари. Там той не среща другари. Ученик е в пети клас в локалното учебно заведение " Васил Левски " в Литаково. Учи в него от втори клас. Майка му помни, че кошмарът за нея и фамилията и стартира още самото начало.

" Те го плюят, наскърбяват го, не желая да изтъквам думите, само че нито е гей, нито е джендър, нито нещо от сорта ", съобщи Марина Цекова, майка на Цветан. " Те не ме одобряват, още от втори клас, откогато пристигнах в това учебно заведение. Не знам за какво ", сподели петокласникът. Майката споделя, че неведнъж е повдигала въпроса пред  шефа и учебното заведение. Словесният тормоз обаче не стопира.

" Още в начален стадий постоянно сме провеждали срещи с майката, че той е малко по-притеснителен и не може да се приобщи към децата ", съобщи шефът Тодорка Петрова.  

Цветан споделя, че даже пробва да не контактува с децата, с цел да не стават спорове. 

" Цветан е само българче в класа, може би това дава по този начин някакъв отрицателен резултат, че е самичък. В другите класове има по двама-трима ", разяснява кметът на селото Даниел Дилов. 

" Децата ни в действителност 90% са роми в учебното заведение, само че в никакъв случай не сме делили децата на роми и българи ", безапелационна е директорката на учебното заведение. " За нас всички деца са идентични и дори съм извънредно удовлетворена, че родителите, нищо че са от ромски генезис, са извънредно загрижени за децата си. Не бих споделила, че нещата са на етническа основа ", уточни тя. 

Често петокласникът отхвърля да върви на учебно заведение, а майка му е принудена да го изпраща принудително. " Много пъти съм ходила в учебното заведение и съм плакала, молила съм класната за подпомагане и доста пъти съм го водила принудително на учебно заведение. Не устоявам към този момент ", споделя майката на детето. 

Преди дни обаче нещата ескалират, когато Цветан става обект на обиди освен от децата от класа. 

" Било е в междучасието, не е обидата някаква сериозна, нарекло го е – не знам дали да го споделям, че е пълен. В последна сметка те си ги споделят такива думи несъзнателно, не влагат и мисъл в тези неща, само че той е по-чувствителен и незабавно го е приел драговолно ", разясни директорката на учебното заведение. 

Кметът на Литаково означи, че майката е ходила и при него. " Оплакваше се, че децата от ромски генезис са се подигравали на нейното дете. И аз крещя: " Пък синът ти е наедрял, чак по този начин ли е? ". И повече не е идвала. Не знам дали е унизен, или си търси някакви мотиви детето да не посещава учебно заведение постоянно. На Цветан са му основани условия да бъде пръв на село, в нашето учебно заведение, вместо да бъде някой по средата или финален в града в учебното заведение ", сподели още кметът. 

Родителите на Цветан вземат решението да напусне образователното заведение. От понеделник за детето ще се грижат неговите баба и дядо и ще посещава учебно заведение в Лом. 

" Едно дете дали ще бъде отписано или не, не е огромна неволя за учебното заведение, само че в случай че тя реши да го остави, ние няма да спрем, ще продължим да работим в допълнение и с майката. Ще извикаме и психолог, с цел да решим този проблем ", увери Тодорка Петрова.  

" Тъпчем на едно и също място от години, резултата е на разположение, детето отива на 150 километра от мен. Никоя майка не желае да го преживее това, и аз не желая да си изпращам детето на другия край, само че за негово положително би трябвало да отиде да изучи тая година там ", акцентира обаче майката на Цветан. 

Петокласникът мечтае да стане готвач, също да е вълшебник. " Бих направил децата по-добри ", споделя Цветан. 

Ако следващата година се откри свободно място, фамилията ще живее още веднъж дружно.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР