В Китай отново настъпват големи промени. След години на затягане

...
В Китай отново настъпват големи промени. След години на затягане
Коментари Харесай

Китай: Защо Си смени отново курса

В Китай още веднъж настъпват огромни промени . След години на стягане на гайките президентът Си Дзинпин дръпна шалтера и се върна обратно. Комунистическата партия под негово управление стартира величествен опит, който дава обещание повече независимост и пари за китайците и повече пари за останалия свят - възкръсване на търговията, облекчение на рецесията и попречване на нова Студена война, разяснява Би Би Си.

Промяната на курса на Си изненада всички. Бързата смяна преди малко е почнала, залогът е огромен и решимостта на Си да докара промените до дъно зависи от следствията, считат специалисти.

Решението на Китай да освободи популацията си от тригодишното блокиране, да отвори още веднъж границите си за хора и вложения и да облекчи рестриктивните мерки върху бизнеса дава обещание да съживи втората по величина след Съединени американски щати китайска стопанска система и да вдъхне нов живот на международната търговия, която беше потисната от китайската политика на " нулев коронавирус " и съветската инвазия в Украйна.
 Китай не чака нова огромна вълна на COVID-19
Китай не чака нова огромна вълна на COVID-19

80% от популацията в страната към този момент се е сблъскало с вируса

На Китай се падат 20% от международната стопанска система и неочакваният поврат е добра вест за всички. Международният валутен фонд към този момент алармира, че новата прогноза за растежа на международното благосъстояние, която ще бъде оповестена в края на януари, ще бъде по-добра от предходната с помощта на смяната в Китай.

" Силно се надяваме, че решението на Китай да се върне към отвореността през 2023 година ще докара до световен напредък над планувания ", съобщи предходната седмица ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.

Решението на Китай да се отвори и да смекчи борбата си със Запада е неприятна вест за съветския президент Владимир Путин, който залага на двуполюсен свят, в който Русия, добиваща първични материали, оказва помощ на Китай да се бори със Съединени американски щати.

Кремъл обаче може да разчита и на дивиденти. Възстановяването на китайската стопанска система неизбежно ще усили търсенето на сила. Това ще подкрепи цените на петрола - главната експортна стока на Русия. И ще увеличи цените на газа - главното оръжие на Кремъл в енергийната война против Европа.

Китай е в трескава конюнктура, а точните мащаби на бедствието към момента не са ясни. В събота епидемиолог от китайското държавно управление съобщи, че 80 % от популацията към този момент са боледували от коронавирус, тъй че нова вълна на коронавирус е малко евентуална през идващите два-три месеца. Чуждестранните специалисти обаче не се доверяват на китайските данни за смъртността и не бързат да вършат изводи дали сегашната вълна е минала и какви ще бъдат следствията.

Реформите са в самото си начало и триумфът им не е обезпечен.

" Си има още доста работа, с цел да убеди всички в противоположното . Основният проблем за Си е, че доверието в него като водач е доста съществено подкопано ", сподели Скот Кенеди от американския Център за стратегически и интернационалните проучвания.

Преди една година това беше немислимо. Си имаше репутацията на праволинеен водач, подготвен да упорства твърдо и да преследва задачите си, даже когато другите ги считат за съмнителни, а желязната ръка струваше скъпо на китайската стопанска система.

Си е съсредоточил толкоз доста власт в ръцете си, че е сравняван с Мао Дзедун.
 Китай посрещна годината на Заека
Китай посрещна годината на Заека

Големите обществени тържества се завърнаха

До есенния конгрес 69-годишният ръководител дефинитивно почисти партийното управление от евентуални противници, назначи най-верните си и дългогодишни съратници на всички основни постове и се утвърди за невиждан трети петгодишен мандат отпред на Китай с вероятност за четвърти мандат по-късно.

Въпреки забавянето на икономическия напредък Си поредно организира политиката си за усилване на ролята на Комунистическата партия в живота на страната и за втвърдяване на благосъстоянието под лозунгите за понижаване на бедността и " споделен разцвет ".

Под обичаните " колела на историята " на китайския водач попадат милиардери, банкери и строителни бизнесмени, целият Хонконг, шоубизнесът и даже децата, които са принудени да зубрят цитатите на Си и на които е неразрешено да играят компютърни игри с изключение на по един час дневно, и то единствено през уикендите.

Защото народът беше изтощен и се разпалва. Протестът е най-големият от времето на ръководството на Си.

Социалните протести не бяха единствено против локдауна, само че и против Комунистическата партия и нейния водач.

Вълната от митинги е осуетена от повдигането на карантината. Но накърнената известност на управляващите е на път да бъде подложена на ново тестване. След като китайците се възстановят от ковида и се върнат към естествения живот , те ще виждат, че този живот не е толкоз добър, колкото преди.

Растежът на благосъстоянието на процедура е спрял. Постоянното блокиране задушава всички действия в страната, изключително стопанските: потърпевши са туризмът, търговията, производството и образованието.

В резултат на това през предходната година китайската стопанска система набъбна единствено с 3% - нещо, което не се е случвало от половин век.

Не единствено мястото на Китай в света, само че и известността на Си и Комунистическата партия зависят от това какъв брой бързо ще успее да се върне към предходния си ритъм на напредък. Премахването на " нулевия коронавирус " дава обещание на Китай възкръсване и повишение на Брутният вътрешен продукт с 5,5%, дадено от партията още през тази година.

Веднага откакто преди година Китай разгласи " безграничната си дружба " с Русия, Путин изпрати съветската войска да завладее Украйна. Малко преди този момент Путин също дрънкаше с оръжие и споделяше, че Украйна като страна не съществува. Той също имаше проблеми с бавния стопански напредък и националното неодобрение .

Ето за какво мощният отговор на Запада на съветската експанзия и невижданите наказания против Русия накараха тези, които влагат в Китай, да преоценят последствията от евентуалното нахлуване против Тайван.

Освен това Си не осъди Путин, макар че не поддържа войната му нито с пари, нито с оръжие. Кремъл разгласи Китай за основен сътрудник на Русия, което в допълнение изостри проблемите на Пекин със Запада - който в този момент също изисква от Си да се разбере с Путин.

Външните спорове се изострят, като се усеща новата Студена война, краят на глобализацията и разделянето на света на два блока. В една от тях, водена от комунистически Китай, последователно се причислиха автокрации, основани на ресурсите, и разрастващи се страни от Азия и Африка. В другия случай се дестилираха пазарните демокрации, ръководени от Съединени американски щати и Европейски Съюз.
 Населението на Китай се топи за първи път от 60 години
Населението на Китай се топи за първи път от 60 години

През 2022 година броят на китайците е намалял с 850 000 души

Тази дефрагментация на международната стопанска система коства скъпо на света , съобщи тази седмица ръководителят на МВФ Георгиева.

Водещите сили за тази дефрагментация са китайско-американската борба и съветското нахлуване против Украйна, последвани от западните наказания и енергийната рецесия.

Коригирането на курса на Си регистрира тези действителности, защото главните триумфи на Китай до момента по пътя към претендирания от Си статут на международен водач не са свързани с война (студена или не толкоз студена), а с растежа на стопанската система, качеството на живот и човешкия капитал в Китай.

Промяната на курса на Си докара до незабавни резултати. Западът приветства прекосяването от борба към разговор и връзките започнаха да се размразяват.

Още през ноември американският президент Джо Байдън се срещна със Си, след което разгласи, че няма да има Студена война. Срещата не докара до взаимни отстъпки и отстъпки. Но самият факт, че първата и втората стопанска система в света към този момент разискват разликите, а не се карат за тях, окуражи мнозина.
 Фон дер Лайен не желае Европейски Съюз да къса с Китай, а да понижи рисковете
Фон дер Лайен не желае Европейски Съюз да къса с Китай, а да понижи рисковете

Европейски Съюз би трябвало да продължи да търгува с Пекин за чисти технологии

Европейски Съюз е най-големият и най-богатият покупател на китайски артикули. Въпреки това, за разлика от Съединени американски щати, Европейски Съюз към момента не е формирал единна позиция във връзка с Китай. В Европейски Съюз членуват 27 страни и някои от тях оферират прагматичен метод на търговия и съдействие, до момента в който други изискват политика, учредена на стратегическа конкуренция за международно водачество - въздържане, ограничение.

Диалогът с Европейски Съюз би разрешил на Китай да повлияе на резултата от този спор, да се показа в по-добра светлина, в сравнение с в случай че борбата ескалира, и да смекчи възможните европейски ограничавания върху прехвърлянето на технологии и търговията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР