В Китай е открито най-ранното изображение на Конфуций – известен

...
В Китай е открито най-ранното изображение на Конфуций – известен
Коментари Харесай

Най-ранното изображение на Конфуций е намерено в гробница (ВИДЕО)

В Китай е намерено най-ранното изображение на Конфуций – прочут мъдрец и мъдрец. Откритието се счита за доста значимо събитие за културата на Китай.

Изображението е намерено по време на разкопки в източната китайска провинция Дзянси, оповестява ТАСС.

В центъра на вниманието на откривателите бил некропол, включващ осем гробници. Самият той се отнася към династия, известна като династията Западен Хан – тази династия е управлявала страната от 206 година пр.н.е. до 25 година от н.е. Според специалистите една от гробниците съдържа останките на император Лиу Хе – той е управлявал страната единствено 27 дни, а по-късно е бил сменен поради „ непочтено държание “.

Върху лакиран заслон, открит в погребалната камера на Лиу Хе, се виждали няколко портретни изображения, а йероглифите до тях съдържат имената на Конфуций, неговия татко Шу Лянхъ и обичания възпитаник на философа на име Ян Хуей.

„ Тези имена удостоверяват, че едно от изображенията е на Конфуций “, счита зам.-ръководителят на археологическата експедиция Чжан Чжунли. Според него текстът съставлява къса биография на философа. Досега за най-ранно изображение на Конфуций се смяташе негова фигура, запечатана на фреска от интервала на династията Източен Хан  (25–220) в провинция Шандун.

Учението на Конфуций е доминирало в Китай в продължение на доста епохи, като от време на време отстъпвало позиции на будизма и даоизма. Наричали го „ учителя на 10 000 генерации “, а имението на Конфуций в Цюфу и до момента е място за поклонение от всички фенове на древнокитайската мъдрост.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР