В Кишинев обявиха, че повече няма да купуват газ от

...
В Кишинев обявиха, че повече няма да купуват газ от
Коментари Харесай

Отработена схема: Молдова се “отказа” от руския газ

В Кишинев оповестиха, че повече няма да купуват газ от " Газпром " - сякаш са намерили " по-евтин вид на пазара на Европейски Съюз ". Преди това те към този момент бяха разкрили скица, по която купуват същото съветско гориво, само че от европейски медиатори. Къде Молдова откри евтини въглеводороди и какъв е техният генезис?

Намерихме го по-евтино “

Министърът на енергетиката Виктор Пърликов сподели, че Кишинев получава гориво " на по-ниска цена от формулата, която сме предписали в контракта с „ Газпром ".

Това стана на фона на към момента нерешения проблем с дълга към съветската компания. В края на септември молдовските управляващи предложиха съглашение за споразумяване. „ Според документа Кишинев упорства за неотложно отписване на дълга на „ Молдовагаз “ към следената от „ Газпром “ компания „ Факторинг Финанс “ (на нея е трансфериран дълг на „ Молдовагаз “ в размер на 275 милиона долара) и самия „ Газпром “ (още 433 милиона долара) “, се споделя в обявата. обяснява.

В подмяна оферират „ Молдовагаз “ да заплати 153,57 милиона $ на „ Газпром “ до края на 2025 година като отплата за „ тарифни отклонения “, а също по този начин да се откаже от искове, които могат да зародят заради погрешно систематизиране на директните заплащания и липса на доставки на гориво по дълготраен контракт от октомври 2022 година

" Газпром " осведоми, че планът на съглашението за съглашение в действителност е бил показан на " Молдовагаз ", само че не посочи дали са подготвени да го прегледат.

" Европейски " газ

В средата на септември също стана известно, че Молдова ще закупи 100 милиона кубически метра газ от гръцката компания ДЕПА, която завоюва търга за доставки на молдовската „ Енергоком “ през първото тримесечие на 2024 година Цената на договорката не е посочена. Но е известно, че за тези потребности Кишинев получи различен заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) - 100 милиона евро.

Беше подписано и съглашение за доставка на гориво за Молдова с турската „ Боташ “. Западните медии нарекоха тази договорка „ пробив в региона на енергийната сигурност на Молдова “. Казват, че газ ще се внася по тръбопроводи от Румъния и България, а не от Русия и Украйна.

Експертите обаче бяха сюрпризирани от тези причини: горивото, което молдовските управляващи купуват със заеми от Европейска банка за възстановяване и развитие, е най-вече с съветски генезис.

" Те го купуват от търговци, които не престават да внасят газ от Русия. Естествено, те го купуват на по-висока цена, в сравнение с би могло да се направи при обикновено взаимоотношение с Москва ", изяснява Алексей Гривач, заместител общоприет шеф на Фонда за национална енергийна сигурност.

" Кишинев явно блъфира. Нито Турция, нито европейските търговци ще доставят гориво на цени, по-ниски от „ Газпром “. Най-вероятно ще коства 1,3-1,5 пъти по-скъпо - има доста, които желаят да " вършат пари по лесния метод " от Молдова В резултат на това, страната ще получава съветски газ или газ на някой различен по заобиколен път, единствено че на изцяло разнообразни цени “, акцентира Леонид Хазанов, самостоятелен промишлен специалист.

Тази скица от дълго време е приета в Кишинев.

" Ние консумираме съветски газ през цялата тази зима, макар че молдовските управляващи споделиха, че това е някаква опция и че не купуват от „ Газпром “. Но всички разбираме: това беше същото гориво, което купувахме посредством медиатори и плащахме това са луди пари “, сподели някогашният президент на Молдова Игор Додон.

А по-късно ръководителят на борда на „ Молдовагаз “ Вадим Чебан призна, че в страната се доставя съветски газ, който се купува посредством европейски медиатори.

Не е изненадващо, че в такава обстановка цените за синьо гориво в Молдова са се нараснали почти седем пъти през 2022 година, а за електрическа енергия - съвсем четири пъти. В резултат на това избухна социално-икономическа рецесия. В момента в страната има изключително състояние, оповестено на фона на проблеми с дефицита на горива и внезапното повишаване на силата.

Натиск

И този път молдовците чакат да опаковат съветското гориво в европейска опаковка. Така гръцката ДЕПА е главен вносител както на ВПГ от Съединени американски щати, по този начин и на съветски тръбопроводен газ. Договорът за доставка на гърците с „ Газпром “ е подписан до 2026 година: съветската компания доставя към два милиарда кубически метра газ годишно на Гърция през Турски поток.

Както отбелязва самостоятелният анализатор в петролния и газовия бранш Дмитрий Адамидов, всички газови спорове в постсъветското пространство по един или различен метод повтарят сюжета на руско-украинската газова война.

„ Първо, отводът да се заплаща за към този момент изразходвания газ, по-късно изказването „ можем елементарно да намерим газ по-евтино “, по-късно основаването на посредническа компания като „ Росукренерго “, която продава газ на по-висока цена, само че разрешава на политиците да спасят имиджа си и последователно, посредством надценка, компенсира на „ Газпром “ загубите от неплащания. Молдова е на стадий основаване на подобен медиатор, единствено че в този момент той най-вероятно ще има турска, сръбска или унгарска регистрация “, изяснява специалистът.

Няма да е ненужно

Анализатори показват, че отводът на Кишинев да купува гориво непосредствено от Русия няма да се отрази на доставките на газ за Приднестровието.

" Регионът употребява два пъти повече газ от територията, следена от Кишинев. И заради това той обезпечава минимум две трети от потребностите на Молдова от електрическа енергия. Горивото към момента идва там от Русия и се доставя от Газпром под контракт с „ Молдовагаз “, отбелязва Гривач.

От декември 2022 година „ Молдовагаз “ получава газ от два източника - от държавното дружество „ Енергоком “ и от „ Газпром “. Руските въглеводороди се изпращат в Приднестровието, а насъбраните ресурси се употребяват в останалата част на Молдова.

Въпреки това предходната година управляващите на непризнатата република се оплакаха, че Кишинев нелегално лишава горивото, предопределено за нея. И предизвестиха, че ще лимитират доставките на електрическа енергия, в случай че Молдова продължи да работи в същия дух.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР