В Киргизстан отвличането на жени, които да бъдат принудително омъжени,

...
В Киргизстан отвличането на жени, които да бъдат принудително омъжени,
Коментари Харесай

Масови протести в Киргизстан след убийството на отвлечена булка

В Киргизстан отвличането на дами, които да бъдат наложително омъжени, надалеч не е бит от предишното, а суровата действителност. В началото на април страната е разтърсена от покруса с подобен темперамент. В столицата Бишкек трима мъже отвличат 27-годишната Айзада Канатбекова и по-късно тя е открита задушена в същата кола, в която е била натикана измежду бял ден в центъра на града.

Поредната покруса разгневи част от популацията на страната, стотици хора се събраха пред Министерството на вътрешните работи в четвъртък, протестирайки против хипотетичното безучастие на полицията, макар многото улики по случая, написа „ Ал Джазира”.

В обществените мрежи изтекоха фрагменти от охранителна камера, снимала отвличането. Те демонстрират по какъв начин тримата мъже завличат младата жена принудително в тяхната кола измежду бял ден и пред очите на минувачите. Никой не прави нищо, като че ли това, което се случва пред тях е напълно естествена част от всекидневието в някогашната руска република.



Полицията обаче не е съумяла да наблюдава транспортното средство. Два дни по-късно тялото на момичето е открито в изоставената кола. Полицията оповестява, че в транспортното средство е открит и натрупа на хипотетичния палач, който е умрял от прободни рани, като най-вероятната версия е, че се е самоубил, написа Би Би Си.



Семейството на Айзада изяснява пред проверяващите, че познава мъжа, защото и преди е търсил контакт с нея, а те няколко пъти са го молили да я остави намира. Майката на Канатбекова съобщи, че полицията се е смеела на молбата ѝ за помощ след отвличането и ѝ е споделила, че скоро ще танцува на сватбата на щерка си, добавя „ Хюмън Райтс Уотч”.

Единият от обвинените съучастници е арестуван, а другият се търси.

Всеки пети брак в Киргизстан се случва след похищение на жена

Незаконното похищение на дами за брак е необятно публикувано в азиатската страна. Мнозина считат, че краденето на булки е антична традиция в Киргизстан, само че съгласно историците то е станало известно единствено преди няколко десетилетия.

Снимка: Ройтерс

През 2013 година насилствените бракове посредством отвличания са оповестени за противозаконни през, само че присъдите са необичайност и дамите постоянно не желаят да оповестят за това, тъй като се опасяват. Данните на Организация на обединените нации сочат, че всеки пети брак в Киргизстан се случва след похищение на жена, а годишно в страната се похищават сред 10 000 - 15 000 девойки, цитира Би Би Си.

Родители и родственици притискат младите мъже в Киргизстан да се оженят, откакто навършат избрана възраст да отведат млада жена или момиче в дома си и да я притиснат да се омъжат за тях, като напишат писмо за единодушие. За доста, изключително за тези от небогати фамилии, отвличането на булки е най-евтиният и бърз метод за намиране на брачна половинка. Между „ традицията” и беззаконието правата и волята на дамите като че ли нямат никакво значение.

Масови митинги за всеобщи промени

За да изразят недоволството и гнева си от следващия случай на похищение на младоженка в Киргизстан, над 500 души се събраха на митинг в четвъртък и желаеха оставката на министъра на вътрешните работи. Част от присъстващите са носели плакати с надписи: „ Кой ще отговори за убийството на Айзада? “ и „ Кой към момента счита, че убийството е традиция? ".

" Невъзможно е да бъдем тихи и да следим насилието, което нашите дами, нямащи никакви права, би трябвало да търпят ", разяснява локалната журналистка Махинур Ниязова пред организация " Франс Прес ".

Снимка: Ройтерс

Премиерът Улугбек Шарипов прикани протестиращите да " имат самообладание ", до момента в който полицията проверява, а президентът Садир Джапаров изрази съболезнования във „ Фейсбук” и дефинира гибелта на Канатбекова като „ покруса и болежка освен за нейното семейство, само че и за цялата страна “.

„ Инцидентът би трябвало да бъде " последното похищение на младоженка в историята ", написа още в поста си президентът.

Историята помни, само че и се повтаря

През 2018 година 20-годишнта студентка по медицина Бурулай Кизи е намушкана до гибел от похитителя си в полицейско ръководство, до момента в който се готви да подаде декларация против него, тъй като органите на реда ги оставят в една и съща стая. Нейният палач е наказан на 20 години затвор, а над 20 служители на реда са осъдени.

Въпреки следващия случай на принуждение в страната, формалното самопризнание за закононарушение и необятния интернационален отзив по тематиката, в киргизкото общество доминира убеждението, че отвличането на булки, насилствените бракове и други форми на домашно принуждение са фамилна работа и външни лица - даже полицията не би трябвало да се намесват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР