В килимарския цех в Костандово още не знаят – ще

...
В килимарския цех в Костандово още не знаят – ще
Коментари Харесай

Ще ходят ли принц Хари и Меган Маркъл по БГ килим

В килимарския завод в Костандово още не знаят – ще вършат ли килим за принц Хари и Меган Маркъл, чиято женитба е идната седмица на 19 май. Преди време хората научили, че още веднъж ще вършат подарък за кралски особи от Острова, както преди години за Уилям и Кейт Мидълтън.
 Дизайнът за лятната резиденция на кралица Виктория - Озбърн Хаус. Дизайнът за лятната резиденция на кралица Виктория – Озбърн Хаус.
Официално удостоверение обаче още няма. За изработката на сходен килим са нужни към 6 месеца.
През 2011 година принц Чарлз прави подарък за сватбата на Уилям и Кейт Мидълтън. Доверява се на цеха в Костандово, тъй като към този момент в родопското село са правили килими за други кралски особи.
Началото е през 2001 година, когато в Костандово получават поръчка за килим, който да краси лятната резиденция на кралица Виктория (1819-1901) – Озбърн Хаус., описа пред „ Труд “ Надя Парпулова, щерка на притежателя на предприятието.

До този миг предприятието преодолява доста компликации. През 1994 година Дейвид Бамфорд, който е консултант на Тръста за предпазване на културното завещание на Острова, идва в България на проучвателна задача по отношение на традициите в килимарството. Неговата цел е да откри място в Европа, където да провежда профилирано произвеждане на комплицирани килими-шедьоври, които след това да бъдат част от култуното завещание на Европа.

Последното място, което Бамфорд посещава, е Велинград. Преди това негови съветници му споделят, че това е безсмислено, тъй като шефът там – Нино Парпулов, е инженер, а не експерт килимар. Бамфорд обаче среща млад, ухилен и доста упорит българин, който, към оня миг сполучливо работи за експорт в Съединени американски щати.

През 1998 година е учреден ХЕМУС в партньорство сред Нино Парпулов и Дейвид Бамфорд, откакто страната взема решение да закрие държавната компания, макар че тя е настояща. Това е потрес за служащите и за самия Нино, само че за благополучие те към този момент са спечелили доверието на Дейвид и той взема решение да започва мечтаното специализирно произвеждане точно с тях.След три години образование и правене единствено на образци идва поръчката за Озбърн Хаус. Самият принц Чарлз също е удивен от килимите от Костандово.

Клиенти


Поръчки за Тони Блеър и Мик Джагър

От 2001 до момента са изпъленени стотици емблематични изработки за Острова, а измежду тях са обекти като Аник Касъл, Лайм Парк, Станидж парк, Рагли Хаус и Уестън Парк. По костандовски килими в тези здания вървят политици, кино артисти и голям брой постители. Има доста други световноизвестни персони, които поръчвали килими от Костандово като Мик Джагър, Тони Блеър, Джейн Чърчил и кралица Беатрикс. На фамилията се доверяват даже от кино лентата „ Трансформърс ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР