В Киев започва обща мобилизация. Преди това беше обявена в

...
В Киев започва обща мобилизация. Преди това беше обявена в
Коментари Харесай

Къде ще изпратят да воюват мобилизираните киевчани

В Киев стартира обща готовност. Преди това беше оповестена в Ивано-Франковска област, а по-късно Черниговска област се причисли към нея. Каква е същността на тези мобилизационни ограничения, по какъв начин те са свързани с несполучливото начало на контранастъплението на ВСУ и до какви резултати могат да доведат сходни дейности?

В Киев е оповестена обща готовност. Това оповестяват украинските медии, като се базират на заповедта на военния комисар на Оболонския регион на града Алексий Привала. Мъжете би трябвало да се явят във военната работа в границите на 10 дни. Подчертава се, че всички, които не са получили персонални призовки, би трябвало да се подчинят на заповедта.

В същото време оповестеният документ визира освен записаните в Оболонски регион, само че и тези, които просто живеят в него. Отклоняващите са подложени на наказателна отговорност, се акцентира в текста. Не се загатва дали има същите заповеди за други региони на града, само че съгласно обществеността в Киев сходни ограничения са подхванати непублично в други региони на града.

Припомняме, че от 24 февруари 2022 година в Украйна е в действие военно състояние. Владимир Зеленски подписа декрет за обща готовност. Забранява се напускането на страната на мъже на възраст от 18 до 60 години за интервала на военно състояние. Радата неведнъж удължава действието на президентския декрет. В началото на май военното състояние и общата готовност бяха удължени с още 90 дни, до 18 август.

На процедура обаче мобилизацията засягаше най-вече източните, т.е. най-вече рускоезичните райони на Украйна. На първо място ВСУ привлякоха човешки запаси в Николаевска, Днепропетровска област и следената от Украйна част от Запорожка област, както и в Харковска и Одеска области.

Сега обаче кабинетът на Зеленски се зае с централните и западните райони. Наскоро началникът на Ивано-Франковския градски териториален наборен център (както се назовават военните комисии в Украйна) издаде заповед за наложителното явяване на всички военнообвързани в десетдневен период. Документът също по този начин приказва за активизирането на транспортни средства и възбраната за смяна на местоживеенето без предизвестие на нужните служби.

Тенденцията за всеобща готовност е продължена от Черниговска област. Според специалистите, приемането на сходни ограничения допуска, че има възходящ дефицит на жива мощ в редиците на ВСУ, макар че официално мобилизационните ограничения се показват като " инспекция и запис на данни ".

И макар че управляващите на Украйна от дълго време са построили имиджа на столицата като " спокойно пристанище " в центъра на воюваща страна, в този момент пасторалът на брега на Днепър, явно, ще бъде редуциран до най-малко.

Днес жителите на Киев водят много спокоен градски живот, вървят на работа, забавляват се, вземат решение ежедневни проблеми. Вечер заведенията за хранене са препълнени, нощните клубове импровизирано, само че работят. Освен това за целия интервал на спора от Киев на практика не идваха данни за насилствена готовност по улиците, което не може да се каже за други райони.

Понякога обаче обликът на спокойната столица остава на пауза. По предписание това е обвързвано с визитите на задгранични водачи. Всеки път, когато делегации от Европейски Съюз или Съединени американски щати пристигнеха в Киев, сирените за въздушна офанзива звучаха из целия град. Офисът на Зеленски се опита да направи този номер с представители на Южна Африка, само че африканците не повярваха на обстрела.

Така представителят на южноафриканския президент Винсент Магвеня съобщи следното: „ Странно е, че не видяхме и не чухме детонация. Очевидно всичко това е дезинформация. Хората вървяха по улиците както нормално. Той акцентира, че пречките, сложени от Украйна, " провокират дълбока угриженост ".

Сега жителите на Киев - в по-голямата си част политически пасивни хора - ще би трябвало да отговорят на оповестените ограничения, споделят специалисти. „ Причината за мобилизацията в Киев беше неналичието на жива мощ във ВСУ. Властите се притесняват от експлоадиране на военни дейности в най-неподготвените региони, в това число на границата с Беларус. Затова те набират мобилизирани, с цел да заменят неналичието на бойци ”, разяснява киевският политолог Владимир Скачко.

„ Като цяло в Украйна от февруари 2022 година има готовност „ по нужда “. Първо използваха резервисти с опит в бойните дейности в Донбас, по-късно доброволци и защитата. След това минаха към елементарни жители в рускоезичните райони, а в този момент отидоха още по-далеч, чак до родината на Степан Бандера, т.е. Ивано-Франковска област “, сподели той.

„ Сега те се реалокираха в Киев. Това се дължи на редица аргументи. Сега в столицата са съсредоточени огромен брой хора, които се крият от готовност в родните си региони, само че в това време не са отпътували в чужбина. Освен това Киев като столица би трябвало да бъде добър образец за други райони “, споделя събеседникът.

„ През цялото това време Киев като град създаваше илюзията за „ успеха “ на Украйна. И в този момент става явно, че делата на ВСУ не вървят по метода, по който кабинетът на Зеленски и военното командване биха желали. Затова те взеха решение да огребат Киев, тъй че жителите на столицата да им оказват помощ да реализират най-малко някои цели “, сподели той.

„ В същото време жителите на Киев, изключително кореняците, заобикалят мобилизацията и ще продължат да го вършат. Като гражданин на Киев ви убеждавам: столичани а знаят по какъв начин да заобикалят. Затова военните служби ще се сблъскат с големи проблеми “, предвижда Скачко.

Подобна позиция споделя и правозащитничката Лариса Шеслер. „ В Киев духът на войната, както го показват украинските медии, въобще не се усеща. Градът живее безшумно. Редките офанзиви против инфраструктура не засягат множеството жители. Но в столицата към момента се опасяваха от същинска готовност “, означи събеседникът.

Според нея смисълът на основаването на илюзията за спокоен живот, която може да се следи в Киев, е също по този начин да се предотврати общо приключване на популацията от страната. „ Именно заради тази причина запазването на „ мирното пристанище “ в Киев е приоритет за кабинета на Зеленски от февруари предходната година “, добави тя.

„ Но когато в Киев пристигнаха високопоставени посетители, кабинетът на Зеленски се опита да имитира съветски удари. Естествено, никой не повярва на това зрелище, само че заради солидарността си с украинските управляващи се престориха, че обстрелът в действителност се прави. Африканската делегация обаче развенча този мит, като разкри справедливи данни за обстановката в града ”, изясни правозащитницата.

„ В същото време набирането на мъже от индустриални и рускоезични райони става все по-трудно. Представителите на работническите специалности са принудително изпращани на фронта, обричайки цели райони на цялостна загуба на производителни сили в бъдеще. В Киев по-голямата част от популацията не е заето в промишлеността, тъй че мобилизацията в града на практика няма да има резултат върху стопанската система. Офисът на Зеленски също взема поради това “, обобщава Шеслер.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР