В Киев се състоя интронизацията на митрополит Епифаний, глава на

...
В Киев се състоя интронизацията на митрополит Епифаний, глава на
Коментари Харесай

Интронизираха митрополит Епифаний за глава на Православната църква в Украйна

В Киев се състоя интронизацията на митрополит Епифаний, глава на Православната черква на Украйна. Събитието се организира при засилени ограничения за сигурност.


В киевската катедрала " Света София " се организира тържествената литургия по въвеждането в ранг илиинтронизацията на митрополит Епифаний, предстоятел на Православната черква на Украйна.

Томосът, с който Вселенската патриаршия даде позволение за това, беше подложен на видно място в храма. Документът за автокефалност на украинската черква беше предаден от патриарх Вартоломей на Киев на 6 януари тази година.

На литургията участваха 60 епископи, измежду тях представители на цариградската патриаршия, президентът на Украйна Петро Порошенко и брачната половинка му, както задгранични делегации. Митрополит Емануил беше представител на патрирах Вартоломей.

Интронизацията на митрополит Епифаний е в деня на неговия 40-ти рожден ден. По думите му, датата не е определена инцидентно, а с цел да се избегне в бъдеще обособеното честване на двете събития.

Утре ще се организира първият събор на новата независима към този момент украинска черква. На него ще се дефинират структурите й. Не всички поместни църкви обаче признават нейната автокефалност.
 Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска черква Синодът на Вселенската патриаршия подписа томоса за новата украинска черква
Всички членове на Синода на Вселенската патриаршия в Истанбул подписаха томоса за даване на автокефалия на новата черква на Украйна (Православна...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР