В Киев се провежда обединителен събор, на който се очаква

...
В Киев се провежда обединителен събор, на който се очаква
Коментари Харесай

В Украйна се провежда обединителен църковен събор

В Киев се организира съединителен събор, на който се чака да бъде провъзгласено основаването на Автокефална православна черква в Украйна. Очаква се на събора да бъде одобрен правилник и да бъде определен и предстоятел на църквата.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Efrem Lukatsky
На събора по предварителни данни се чака да участват 64 архиереи, 64 свещеници и 64 миряни - общо 192 души. Той се организира при закрити врата. Но в това време на Софийския площад в Киев, до катедралата " Света София " се събраха голям брой хора, пред които тирада ще произнесе президентът Петро Порошенко, ще бъде отслужена и църковна работа.

Обединителният събор би трябвало да докара до основаването на украинска черква, която ще е самостоятелна, ще се самоуправлява и ще е канонично равна с Руската православна черква. Тя ще може да има независими контакти с другите православни църкви, ще взема решение въпроси, свързани с богослужебния език, с тайнствата и с църковния календар. Това става, откакто през октомври Вселенската патриаршия призна правото на Украйна да има самостоятелна черква. Решението провокира остра реакция от Руската православна черква, която го назова схизма, прекъсна общение с Вселенската патриаршия и разгласи процеса за нелегитимен.

Очаква се патриарх Вартоломей да съобщи Томоса или свидетелството за самостоятелност на украинската черква на 6 януари 2019 година

Преди президентът Петро Порошенко разгласи, че това е развой на създаване на още един дирек на украинската самостоятелност. " Той ни отделя от нашето минало на колонизирана страна и утвърждава националната ни идентичност ", съобщи украинският държавен глава.

Религиозното разделяне сред Москва и Киев задълбочава още повече спора сред двете страни, избухнал през 2014 година, последният епизод от който беше военният конфликт на кораби в Черно море, приключил със задържането на украински моряци и кораби от Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР