„В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. тази

...
„В Киев е обявен комендантски час от 17 ч. тази
Коментари Харесай

Генчовка: Комендантски час в Киев затруднява евакуацията на нашите сънародници


„ В Киев е разгласен комендантски час от 17 ч. довечера до 8 ч. сутринта в понеделник. Това доста затруднява евакуирането на нашите сънародници, защото те нямат право да напущат домовете си и да се придвижват “. Това разгласи министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг за настоящата конюнктура в Украйна.

Два рейса, паркирани покрай посолството ни в Киев, чакат зелен кулоар, с цел да изведат наши сънародници от Украйна, разгласи министър председателят Кирил Петков.

Външният министър разгласи, че от Одеса за България са тръгнали три рейса, в които с изключение на българи са се качили и четирима италианци и двама французи. Утре ще потеглят още два рейса дружно с рейсове на гръцкото генерално консулство, които ще бъдат придружавани от полицейски конвой.

Препоръката към българите, които потеглят с персонални коли, е да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрестанно цялостни резервоари, доколкото има опция.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически чиновници за оказване на безпроблемно прекосяване и нужда от консулска помощ, посочи Генчовска.

Българското държавно управление откри и обединен информативен портал в помощ на напускащите Украйна. В уеб страницата, който се намира на следния адрес:, е поместена цялостна информация за условията на граничния надзор при влизането в Република България. Посочени са и инструкции за нужните документи за идентичност.

В специфична секция на портала е поместена информация за процедурата по приемане на статут за интернационална протекция на жителите на Украйна, пристигайки у нас.

Платформата има опция за подаване на сигнали за помощ и евакуация на жители. Порталът обработва информация за доброволци и донори.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР