В Казахстан се провежда предсрочен президентски вот, който се очаква

...
В Казахстан се провежда предсрочен президентски вот, който се очаква
Коментари Харесай

В Казахстан се провежда предсрочен президентски вот

В Казахстан се организира предварителен президентски избор, който се чака да затвърди властта на настоящия президент Касъм-Жомарт Токаев, месеци откакто смъртоносни безредици провокираха историческа промяна на властта в централноазиатската страна.

През януари предходната година обширната някогашна руска република изпадна в безпорядък по време на митинги против високите разноски за живот, при които починаха 238 души.

Оттогава ситуацията в Казахстан се стабилизира, само че напрежението продължава, както сподели карцерът в четвъртък на седем поддръжници на опозицията, упрекнати в опит за прелом.

В този подтекст 12 млн. казахстанци са поканени да отидат до изборните секции сред 01:00 и 15:00 ч. по Гринуич.

Първите екзитполове се чакат към 18:00 ч. по Гринуич.

Малцина чакат изненади в изследванията, тъй като успеха на Токаев е съвсем предрешена.

Токаев сподели безмилостната си страна по-рано тази година, като потуши митингите с принуждение.

Надявайки се да обърне нова страница, Токаев съобщи, че на тези избори желае да получи " нов мандат на доверие от народа ".

Той даде обещание да сътвори " нов Казахстан ", само че икономическите компликации остават, както и властническите подбуди.

Критиците към момента са настрани, а 69-годишният Токаев не е изправен пред същинска съпротива, защото и петимата му съперници са съвсем незнайни.

Токаев пристигна на власт през 2019 година, откакто завоюва 70 % от гласовете на избори, чийто резултат беше неминуем, откакто получи поддръжката на някогашния държател Нурсултан Назарбаев.

През идващите две години и половина той играеше ролята на лоялно протеже.

Но това се промени, откакто през януари избухнаха митинги и Токаев подреди на органите на реда да " стрелят " по стачкуващите.

Тогава Токаев се дистанцира от някогашния си наставник Назарбаев, прочисти клана си от управителни постове и даде обещание " нов и обективен Казахстан ".

Той афишира промени, парламентарен референдум и вкарва обединен президентски мандат от седем години.

Казахският водач се изправи и против съветския водач Владимир Путин, тъй като съветската инвазия в Украйна шокира някогашните руски републики.

Настъплението разсъни още веднъж опасенията на казахстанците, че Москва може да има упоритости в северната част на страната, където живеят три милиона етнически руснаци.

В отговор Токаев ускори връзките на страната си освен с Китай, само че и с Европа.

Лидерите на Русия, Турция и Китай посетиха Казахстан, както и доста европейски високопоставени чиновници и папа Франциск единствено през тази година.

Токаев влезе и в директен конфликт с Путин при визитата си в Санкт Петербург през юни.

Той съобщи, че стъпката на Москва да признае украинските сепаратистки райони - които от този момент претендира да анексира - ще " докара до безпорядък ".

" Няма действителен избор "

Обещанията му за демократични и стопански промени намират отклик измежду някои гласоподаватели.

В икономическата столица на страната Алмати предприемачът Жания Накизбекова съобщи, че има " огромна вяра в Токаев ".

Но " новият Казахстан " наподобява на дежа-ву, с пуст политически пейзаж.

" Няма благонадежден претендент. Няма действителен избор. Ще гласоподавам против всички тях ", споделя Асет Териргалиев, пенсионер, живеещ в Алмати.

Архитектът Айдар Ергали съобщи, че изборите са " фарс ".

Броени дни преди вота бяха задържани седем души, свързани с съперника в заточение Мухтар Аблязов.

Те бяха упрекнати в обмисляне на прелом.

Токаев също по този начин съобщи, че възхваляването на участниците в януарските митинги е " недопустимо ".

Наблюдателите от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) разкритикуваха обстоятелството, че Казахстан не е извършил рекомендациите за осъществяване на избори, в това число " изискванията за избираемост и регистрация на претендентите ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР