В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители

...
В Катуница днес се провежда референдум, в който местните жители
Коментари Харесай

Референдум заради кариера за инертни материали се провежда в Катуница

В Катуница през днешния ден се организира референдум, в който локалните поданици би трябвало да решат, дали Община Садово, към която е селото, да издава позволения на компания за създаване на уреди за рандеман на инертни материали. Концесията за кариерата е утвърдена от държавното управление, само че локалната администрация е срещу.

Още по тематиката гледайте в директното включване на Мариела Хубинова.

1890 поданици на Катуница имат право да упражнят своя глас в локалното учебно заведение, където са разкрити 3 изборни секции. Изборният ден стартира в 7 часа и ще продължи до 20 часа, а първите данни за интензивността ще бъдат ясни след 10 часа.

Референдумът в село Катуница е единственият легален метод локалните хора да спрат бъдещата кариера, изяснява ръководителят на Общинския съвет в Садово Атанас Телчаров.
Атанас Телчаров- ръководител на Общински съвет- Садово: Ако референдумът бъде годен и множеството хора гласоподават с „ да " ще даде съображение на Общинския съвет и кмета на общината да не подписват документи и разрешителни за добиви на инертни материали в тази околност.
Жители на селото са обезпокоени, тъй като кариерата ще понижи подпочвените води и ще замърси земята и въздуха.

Ще пострадат ами, доста ясно, по какъв начин няма да пострадат, каква вода ще пием, те я замърсяват, те я взимат.Красимир Юруков- кмет на село Катуница, община Садово: Това е в прорез с конвенцията на Организация на обединените нации за битката срещу опустиняване на земеделска земя. Същевременно има и национална стратегия.
От Сдружението за избавление на Катуница водят каузи против решението за концесия и направената Оценка за влияние на околната среда.

Димитър Лулчев- ръководител на Сдружение за избавление на Катуница: Решението на Министерски съвет е излязло на 9 февруари, тази година 2018-та. Това е преди изобщо да има каквото и да било решение за Оценка на влияние на околната среда. Самото решение за Оценка на въздействието върху околната среда е излязло на 22 февруари.
Концесионният терен е на територията на общините Садово и Родопи. Граничи и с друга кариера, за която локалните хора настояват, че е разработвана нелегално от същата компания, която в този момент има новата концесия.

Атанас Телчаров- ръководител на Общински съвет- Садово: Нямаха безусловно никакво позволение тогава.
Бъдещият концесионер изрично отхвърли обвиняванията за нерегламентирана активност и съобщи, че референдумът е противозаконен. Поясни, че има земя в община Родопи, която е част от концесията и ще създава единствено нея.

Илиян Филипов- бизнесмен: Аз в Садово не мога да работя, в случай че някой не ми продаде земята.. Добивът е позволен до водно равнище, което значи, че ние няма по какъв начин да повлияем на подпочвените води на терена.
Хората в Катуница са безапелационни, че поради активността на кариерите през годините са били унищожени над 1500 декара земя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР