В категорията Най-добра документална лента на годината“ наградата бе присъдена

...
В категорията Най-добра документална лента на годината“ наградата бе присъдена
Коментари Харесай

Един филм за Сирия с награда БАФТА, който претендира и за Оскар

В категорията „ Най-добра документална лента на годината “ премията бе присъдена на творбата на сирийската документалистка Уад Ал-Катиб (Waad Al-Khateab), отдадено на щерка ù Сама, която е родена по времето, когато част от Алепо е била под блокада.

Получавайки, Уад Ал-Катиб благодари на сътрудниците си: „ Благодаря ви доста, благодаря на всички, поздравления за всички номинирани, за всички спечелили. Ние успяхме да се опознаем и да се сприятелим след излизането на кино лентата “.

Уад е разполагала само с филмовата си камера. С нейна помощ е съумяла да запечата своите усещания, страхове и усеща в моментите, в които се е подготвяла да стане майка.

Филмът получи интернационално фестивално самопризнание, бе маркиран на форума в Кан предишното лято и беше подсилен от Европейската филмова академия, която го разгласи за „ Най-добър документален филм на годината “.



Съпругът на Уад е хирург и по време на борбата за Алепо от самото начало е работил в една от лечебните заведения в обсадената част на този сирийски град.

Уад Ал-Катиб посвети премията си на всички хора от Сирия, медицински сестри, лекари, доброволци, които се пробват да избавят ранените и болните.

„ За Сама “ (For Sama) беше включена в късия лист на Американската киноакадемия за пълнометражни, а церемонията по връчването на ще се организира единствено след няколко дни.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР