В късните часове на 2 март из социалните мрежи започнаха

...
В късните часове на 2 март из социалните мрежи започнаха
Коментари Харесай

Как и защо се стигна до хаоса с горивата

В късните часове на 2 март из обществените мрежи започнаха да циркулират фотоси с опашки по бензиностанциите. Те бяха интензивно споделяни в другите Фейсбук страници на партия ГЕРБ и нейни представители, а някогашният енергиен министър Делян Добрев непосредствено прикани страната да освобождава гориво от запаса, с цел да успокои цената и хората.

Колоните коли и споделените фотоси всяха боязън, че горивата свършват, и се лансираха изказвания, че на идващия ден ще са по 4 лева за литър. Пълнеха се туби, бидони и даже цистерни за мляко. Като нервността продължи до полунощ. Целият сюжет беше гарниран със публикации, че далавера с цените на горива ги трансформира в новата тоалетна хартия, че държавното управление мълчи, а уеб сайтът Lupa.bg, написа с въпросителна най-после и че армията остава без гориво.

В резултат на по този начин създалата се суматоха от сектора разясниха пред " Капитал ", че от 17:30 до 22:00 - 23:00 часа са продали количества горива колкото нормално продават в границите на три дни.

Днес от нервността към този момент няма и диря. По бензиностанциите клиентите са даже по-малко от нормално. Но значимият въпрос е: Какво в действителност се случи. Накратко: моментната неустановеност на един от основните търговци на горива в страната - " Сакса ", е била употребена за добиване на политически дивиденти и основаване на безпорядък, ненужни в така и така тежката обстановка за демократичния свят и обществото.
Реклама Какво се случи
На 25 февруари огромният дистрибутор и складодържател на горива " Сакса " пуска поръчката си за количества горива за месец март към " Лукойл България ". Поръчва 80 млн. литра дизел и 5 млн. литра бензин, като количествата са по-големи от нормалното заради създалата се конюнктура и нахлуването на Русия в Украйна.

" Сакса " е номер 4 в класацията на най-големите в бранш " горива " след рафинерията, търговеца " Лукойл България " и производителя на биогориво " Астра Биоплант ". За 2019 година има близо 1.8 милиарда лева доходи. Освен поръчките си към " Лукойл ", компанията от време на време се пробва да внася и независимо горива от Гърция или през Черно море. Работи с огромна част от фирмите на пазара. Има и верига бензиностанции под марката " Круиз " от към 30 обекта, като обичайно продава на атрактивни цени и работи с огромен брой превозвачи.

До средата на деня на 2 март компанията, както и някои други компании на пазара, не са получили удостоверение от " Лукойл България " за поръчките си. " Сакса " има контракти на едро за доставяне на огромни вериги като " Шел България " и " Еко България " и при неналичието на удостоверение за количествата за март, взима решение да вдигне личните си цени с по 40 ст. до над 3.10 лева на обектите на " Круиз " и по този метод да ограничи оптимално продажбата.

" Жертвах репутацията си на дребно и с помощта на това доставките за " Шел " и " Еко " не са спирали. Кой е по-важно да продава - те, с по 200 бензиностанции, или ние с 30 обекта? Ограничих своите продажби, с цел да могат да продават сътрудниците ", изясни Светозар Димов, съсобственик на " Сакса " пред " Капитал ".
Реклама
Одобрението от страна на " Лукойл България " идва късно вечерта на 2 март и обстановката е позволена. Психозата обаче, в това число и от фотосите из обществените мрежи, към този момент беше основана. От това се възползва партия ГЕРБ, която масирано и спонсорирано популяризира във Facebook фотосите на колоните пред бензиностанциите, съпроводени с коментар за липса на горива и високи цени.
Фотограф: Цветелина Белутова Никой не оказва помощ на петролните компании
" Ние поддържаме България, българския народ, актуалното ръководство и съдружниците ", споделя Светозар Димов. Компанията от 2019 година има контракти и доставя горива за американската войска на НАТО в Литва, Полша, Словакия, Румъния и България, както за авиацията - испанските самолети Eurofighter, които охраняват българското въздушно пространство, по този начин и за сухопътните елементи. А от края на предходната година и за българската.

По неговите думи ние се намираме в осведомителна война и се вършат опити да се основава безпорядък. Прочитът на обстановката е за офанзива към неговата компания и към държавното управление, а източникът й най-вероятно е външен. Хаосът в тази ситуация няма по какъв начин да бъде от изгода. И никой не оказва помощ на огромните компании, които поставят старания за диверсифициране на количествата.

" Правим всичко допустимо да има горива в страната. Да има и неруски петрол ", сподели още Димов. В момента компанията пробва всевъзможни разновидности за спомагателни доставки и диверсификация. Трудностите за импорт през Черно море идват по линия на застрахователите, които не желаят да покриват тези транспорти поради военните дейности. Опции за импорт има от Гърция, само че защото се реализира с цистерни, количествата са доста по-малки. За задачата сега се договаря за импорт от рафинерията на Hellenic Petroleum с жп вагони.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Строителство и парцели 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Войната в Украйна Реклама
На пазара имаше и още един участник с високи цени - " Инса Ойл " на Георги Самуилов. Причините при него съгласно представители от бранша са по-скоро по линия на ценовите му условия, при които получава доставките си - те не са доста положителни сега.
Сутринта на 3 март
Средните цени на бензина и дизела през днешния ден са 2.72 лева и 2.77 лева Корекции е имало и на бензиностанциите на " Сакса ".

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация изясни в ефира на Нова телевизия, че складовете са заредени, че сега на нефтеното пристанище " Росенец " се разтоварва суровина, че самата рафинерия работи съвсем на цялостен потенциал, че веригите, членове на асоциацията, не са вдигнали внезапно цените, както и че няма условия към сегашния миг за шоково повишаване. Има тренд нагоре, само че това се случва постепенно.
Снимка: Дневник Фотограф: NA
Компаниите на " Лукойл " също излязоха с публично известие, че " по отношение на публикувана подвеждаща информация за дефицит на горива в страната, " Лукойл Нефтохим Бургас " и " Лукойл България " публично декларират, че рафинерията работи на цялостния си потенциал, няма проблеми с доставките на първични материали и материали, както и с експедициите на горива към бензиностанциите в страната. Продължаваме да изпълняваме всички свои задължения към сътрудниците и страната. Разполагаме с всички нужни запаси, с цел да продължим естествена работа, без значение от усложнената обстановка ".
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Премиерът Кирил Петков също съобщи, че гориво има и се всява суматоха без никаква причина.

В резюме - хибридните, осведомителни и политическата заигравка със страховете се случи в миг на големи провокации за демократичния свят, в които независимостта, териториалната целокупност и живота на жителите на европейска страна са застрашени. А икономическите действителности са в развой на сериозна смяна и изискват рационални дейности и повече отговорност.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР