„В къщи си имам котенце – казва се Рижко. И

...
„В къщи си имам котенце – казва се Рижко. И
Коментари Харесай

10-годишната Нора от Плевен има 30 купи от шахматни състезания

„ В къщи си имам котенце – споделя се Рижко. И той играе шах. Като стартира да класифицирам шахматната дъска, Рижко ляга на нея и бута фигурите. Честно казано, играе много положителни ходове “, изяснява с усмивка 10-годишната плевенчанка Нора Рашева.
Тя играе шах единствено от три години , а към този момент има във витрината си близо 30 купи и още повече медали . Спечелени са на шампионати и шампионати в страната и в Европа. У нас се състезава от името на шахматен клуб „ Плевен XXI “, а в чужбина – от името на България. Неин треньор в клуба е Христинка Илиева.
„ Запалих се по шаха просто по този начин. Брат ми Александър е на 12 година Преди играеше шах и аз все му пречех да взема решение шахматни задания . И внезапно започнах и аз да ги вземам решение и ми хареса. Бях на шест години и половина, когато майка ми и татко ми ме заведоха в шах клуба. След година започнах да вземам участие в надпревари “, споделя Нора.
Малката шахматистка към този момент е натрупала задоволително самочувствие, с цел да играе и да побеждава момчетата на нейната възраст. Има победи и против шахматисти, които от дълго време са отвън детските възрастови групи. Играла е и против гросмайстор Веселин Топалов . Световният първенец за 2005/2006 година спечелил партията, само че й дал подпис и фотография, с които тя очевидно се гордее.
„ Случвало се да победя и моята треньорка – госпожа Илиева. Дори си припомням по какъв начин един път й дадох мат с два топа “, напомня дребната шахматистка.
„ Нора обича да играе, само че най към този момент обича да побеждава. На 8 години стана държавна шампионка с резултат 7 точки от 7 вероятни. Миналата година още веднъж стана държавна шампионка при девойките до 10 година В България е една от най-хубавите. За огромни интернационалните надпревари обаче й би трябвало още опит и работа “, твърди Христинка Илиева.
Миналото лято Нора прибавила към сбирката си от награди и шампионска купа на шампионата на Европейския съюз в Мюрек, Австрия. Тя спечелила първото място при девойките до 10 години с резултат 7 от 9 вероятни.

Преди две години на международното в Грузия Нора била на крачка от бронзовия орден. В решаващата партия водела в позицията с дама повече, само че направила неточност и изгубила. Останала на осмо място в крайното класиране.
„ Явно прегоря прочувствено, тъй като шампионатът беше доста дълъг – 11 кръга. В България тя е привикнала да играе 7 или най-вече 9 кръга. Но и осмото място измежду 90 шахматистки от целия свят е огромен триумф “, разяснява Христинка Илиева.
Нора взела участие и на международното в Испания предходната година. Там победила сътезателки на водещи шахматни страни като Индия и Китай. Но още веднъж изгубила партия в последния кръг и останала на 44-то място в крайното класиране.
„ Не е елементарно на такива международни и европейски конгреси. Състезателите на другите страни имат доста сериозна подготовка – имат щабове анализатори и така нататък Явяват се над 100 деца във всяка възрастова група и тази конкуренция плаши нашите деца. В България те играят с към 25 противнички. За нас е сериозен проблем даже да осигурим нужните средства, с цел да участваме . Благодарение на родителите на Нора и на Община Плевен, която дава средства за клуба, съумяваме да я водим на повече надпревари. Общинската администрация поддържа финансово присъединяване й в двете международни. За 2-3 години тя обиколи много страни, реализира триумфи и това я стимулира “, добавя Христинка Илиева.
С черните фигури Нора разиграва обичаните дебюти на Гари Каспаров и на Анатоли Карпов. А с белите фигури тя играе няколко първи хода. Така изненадва съперниците си и се оправя много сполучливо. С треньорката й към момента не могат да дефинират кой от тези ходове да остане като водещ.
Нора се оправя се и доста добре и с уроците в учебно заведение – отличничка е.
„ За какво бленувам ли? Естествено, да стана международна шампионка. А по-късно ще бленувам още веднъж да стана международна шампионка “, безапелационна е дребната шахматистка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР