В Карнобат, където е най-голямата прасковена градина в Бургаска област,

...
В Карнобат, където е най-голямата прасковена градина в Бургаска област,
Коментари Харесай

Цените на прасковите у нас: от 80 стотинки в градината до 5,50 лева в магазина

В Карнобат, където е най-голямата прасковена градина в Бургаска област, прасковите изобилстват, само че до потребителите в магазините идват на извънредно високи цени.
Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите у нас счита, че става дума за далавера. "Да, сигурно приказваме за далавера за цената на плодовете, които са в сезона през лятото, тъй като първо сме в сезона на прасковите, а не сме в интервал, когато те са вносни. Другото нещо –предлагането от производител е мнпого огромно, а търсенето е по-малко и това би трябвало да намали цената ".
Цената обаче не се намалява, макар че веригата до крайния консуматор не е толкоз дълга и включва производител - търговец на едро - търговец на дребно. Проучване на Асоциацията на овощарите демонстрира, че цени на праскови и нектарини в комерсиалните вериги се оферират от 2.49 до 3.29 лева за кг. В кварталните магазини диапазонът е от 2 лева до 5.50 лева При кайсията също се наблюдяват извънредно високи цени, изяснява Гроздева и показва, че цената на производителите към търговеца варира от 0.80 лева и 1.20 лева за кг съгласно качеството.
"Сами може да си визиите - търговецът на едро си поставя 100%, търговецът на дребно - съвсем толкоз също ", разяснява Гроздева. Тя даде образец с Германия, където в супермаркети цените на прасковите стартират от 3.50 лева на кг. На този декор у нас през вчерашния ден в една от веригите е била засечена цена от 3.29 лева за кг.
"Необосновано нарастване – евентуално се дължи на далавера, всеки по веригата се стреми да извлече максимума, само че пострадали са производителите и крайните консуматори ", споделя Живка Гроздева. По думите ѝ поради тези цени в комерсиалната мрежа производителите не могат да осъществят продукцията си.
Проблемът се задълбочава и от огромния напън от вноса на гръцки праскови и нектарини, прибавя Гроздева, съгласно която в комерсиалните обекти предлагането на българска и гръцка праскова е 50% на 50%.
"Решението може да бъде надзор на комерсиалните обекти, документи на стоката, етикети - по какъв начин се продава стоката – като българска или гръцка, с цел да може купувачът да вземе осведомено решение, тъй като постоянно бива подвеждан ", показва Живка Гроздева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР