В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането

...
В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането
Коментари Харесай

Започва разчистването на тонове тиня и дървета в потопените карловски села

В карловските села Богдан и Каравелово – най-засегнати от прииждането на река Стряма, следва разчистването на тонове кал и дървесина, влачени от водната буря. До късно вечерта в събота продължи и подготовката на краткотрайния мост сред Богдан и Московец, с цел да се обезпечи транспортна връзка с откъснатите от бедствието. Аварийните екипи останаха и тази нощ да дежурят на място, написа „ 24 часа “.

Над 200 са наводнените къщи в 6-те бедстващи села в Карловско. Справянето с провалите ще отнеме към 2 месеца, предвижда кметът Емил Кабаиванов пред БНР.

„ Нямаме хора, които са без храна, без заслон и без здравна помощ. Оттук нататък ни чака разказване на вредите, кандидатстване пред междуведомствената комисия и доста работа дружно с кметовете и с популацията, както и с доброволци, които ще се отзоват “, добави той.



Поредна безсънна нощ за жителите на Каравелово, съобщи Нова тв. Най-пострадалата част от селото втори ден се бори с следствията от невиждания потоп. Водните потоци, които се стичат от Балкана, към момента минават през домовете на хората.

Част от жителите изгребват тинята, с която са залети къщите им. При доста фамилии имуществото е унищожено изцяло. „ Трагедия огромна, стрес, терзание. Не можем да спим умерено. Сега разчитаме страната да помогне. Не можем да отидем до магазините, няма и питейна вода ”, сподели локална жителка.

„ В момента реката се е оттекла в коритото, само че селото съставлява едно дере, потънало в тиня и кал. Окаяно е ситуацията “, обясниха локални хора.

„ Читалището е в кал. Салонът не може повече да се употребява, вътре има дървета. Нещо ужасно е “, уточни секретарят на читалището пред БНР.

Още през вчерашния ден стартира и организацията на доброволците, на първо време хората от Каравелово, които живеят в незасегнатата част на селото.

Сериозна доброволческа помощ ще е нужна и в село Богдан, където има голям брой паднали дървета, съборени постройки и здания, паднали електрически стълбове. Кризисният щаб и тази заран се събира. Непрекъснати обходи ще се вършат и в двете най-пострадали села.

В неделя в Трилистник времето към този момент е умерено и не вали. Хората обаче изкараха безсънна нощ поради наводнението. На места водата доближава 1,5 – 2 метра. Улиците бяха превърнати в буйни реки, а първите етажи на къщите са залети. Има унищожена селскостопанска продукция.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР