В Карлово реставрираха и консервираха най-старата запазена сграда - Куршум

...
В Карлово реставрираха и консервираха най-старата запазена сграда - Куршум
Коментари Харесай

Куршум джамия е готова да посреща туристи в Карлово

В Карлово реставрираха и консервираха най-старата непокътната постройка - Куршум джамия. Тя е от 1485-та и е била мюсюлмански храм до Освобождението.

След дългогодишни правосъдни борби с Мюфтийството, съдът се произнесе, че притежател на постройката е Общината.



Сградата е неповторима, съдържа всички детайли на мюсюлмански храм.

" С изложба, която е предопределена за дамите, както и детайл присъщ за българските църкви...това което отличава нашата джамия от другите е, че в нея има непокътнати графити, за които се допуска, че са още от основаването на джамията, от нейното създаване. Това са едни постройки на други джамии и пътуващите, които са обикаляли са отсядали тук и са рисували това което те са видели в други градове, други континенти ", споделя Мария Деянова - шеф на Исторически музей Карлово.



Според откривателите построяването на Куршум джамия е имало решаващо значение тогава за икономическото развиване на града.

Проведените археологически разкопки са потвърдили, че преди да бъде построен мюсюлманския храм на това място е имало остаряло тракийско светилище. Откритите скъпи артефакти ще бъдат особено изложени на първия етаж в културно -историческия обект.



" Археолозите попаднаха на тази каменна конструкция, която продължава отвън очертанията на вътрешното пространство на джамията. В нея се откриха фрагменти от тракийска керамика, една монета скъпа от 4 век преди Христа и това даде съображение на археолозите да причислят това светилище към тракийската просвета ", споделя Мария Деянова.

Общината чака Куршум джамия да стане един от най-популярните туристически обекти в района. На втория етаж туристите ще може да следят интерактивни възстановки, представящи археологически обекти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР