В Кърджали за първи път бе направена демонстрация на телемедицинска

...
В Кърджали за първи път бе направена демонстрация на телемедицинска
Коментари Харесай

В Кърджали бе направена демонстрация на телемедицинска връзка между местната болница и болница Пирогов

В Кърджали за първи път бе направена проява на телемедицинска връзка сред МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски " и болница "Пирогов "-София. Целта бе да се покажат опциите за поддръжка и взаимната лекарска работа при диагностика и лекуване на пациенти в по-отдалечените места.

Демонстрацията пред медии бе направена от доктор Асен Меджидиев, шеф на отделението по УНГ, в наличието на шефа на болничното заведение в Кърджали проф. доктор Тодор Черкезов и заместник-директора на "Пирогов " проф. доктор Николай Габровски. Обсъден бе действителен медицински случай с съпътстващите го проучвания. Изпробвана бе и камера за непосредствено наблюдаване на пациента.

Идеята на болница "Пирогов " е да се сътвори мрежа за междуболнична връзка, в която дежурни експерти от столичната болница да оказват 24-часова поддръжка на свои сътрудници от страната. С технологията към този момент разполага болничното заведение в Сандански. МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски " следва да реши дали да направи тази инвестиция, сподели малко след демонстрацията проф. Черкезов.

Столичните експерти са в Кърджали, в границите на акцията "Национална стратегия Детско здраве - Пирогов ". Днес 11 лекари в разнообразни области ще прегледат гратис 260 деца. Кампанията в родопския град се организира за втора поредна година. Тя е под патронажа на ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и на ръководителя на Здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР