В Кърджали пристигна компостираща инсталация за преработка на зелени отпадъци

...
В Кърджали пристигна компостираща инсталация за преработка на зелени отпадъци
Коментари Харесай

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

В Кърджали дойде компостираща апаратура за преправка на зелени боклуци в тор обезпечена по капиталов план по подписана конвенция сред Република Корея и Република България. Инсталацията на стойност 600 000 евро бе превозена до районното хранилище за битови боклуци край Вишеград с четири контейнера, а разтоварването й стартира малко преди обяд, оповестиха от общината.
 news_img-20190117-031605  news_img-20190117-031633  news_img-20190117-031700
Тя има потенциал за култивиране на три тона боклуци и се чака да проработи до месец, сподели зам.-кметът на община Кърджали инж. Катя Митовска. С стартирането й в употреба се чака да бъде понижен потенциала на зелените боклуци депонирани в районното хранилище и по този начин да се облекчи неговата работа.

Към момента депото приема сред 100 и 120 тона друг вид боклуци на денонощие, като работи с единствената си построена по план клетка и обслужва осем общини. Оператор на районното хранилище за боклуци е компания „ Зауба ” ЕАД.

Инж. Митовска добави, че при сглобяването на компостиращата апаратура ще вземат участие представителите на корейската компания работещи по капиталовия план.

Веселина Танчева, шеф отдел „ Опазване на околната среда ” в общинска администрация Кърджали, която също участва на разтоварването на инсталацията, посочи, че следва да бъдат подготвени и фрагменти, които да работят с нея и това ще стане под директното управлението на корейските представители. Необходимите хора за тази активност са от 3-ма до 5-ма души.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР