В Кърджали полагат основите на нов православен храм. Той ще

...
В Кърджали полагат основите на нов православен храм. Той ще
Коментари Харесай

Полагат основите на нов православен храм в Кърджали

В Кърджали поставят основите на нов православен храм. Той ще бъде построен в двора на средновековния манастирски комплекс „ Св. Йоан Предтеча “.

Храмът ще носи името на Св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. „ Това са прелестните добродетели, от които всички ние имаме нужда да обитават в нашия живот “, сподели пред БНР отец Николай Величков. Той се надява строителството на новия храм да се случи „ в цялостен тип “ до една година. „ Но когато строим църкви и манастири, единствено допускаме със периоди и се надяваме, точни и съответни дати не желаем да слагаме, тъй като всичко е в Божията воля и утрешният ден е прочут единствено на Бога “, добави свещеникът.

За отец Николай полагането на основите на храма е „ нравствен и исторически миг “. Отговорност и духовна наслада е да се извърши градежът тъкмо в този момент, счита свещеникът.

За полагането на главния камък в града идва пловдивският митрополит Николай.

Новият храм ще оформи образа на манастирския комплекс, в който ще има разнообразни здания. Той ще бъде вторият на територията на комплекса след главната черква, носеща името на Свети Йоан Предтеча. Всъщност тъкмо нея, дружно с част от крепостните стени на манастира, археолозите откриха в края на предишния век, след което беше осъществена реституция. Църквата стана настояща през 2011 година. Сега упованията са новият храм да бъде издигнат бързо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР