В Кърджали българи и украинци посрещнаха заедно Възкресение Христово, предаде

...
В Кърджали българи и украинци посрещнаха заедно Възкресение Христово, предаде
Коментари Харесай

Българи и украинци в Кърджали посрещнаха заедно Възкресение Христово

В Кърджали българи и украинци посрещнаха дружно Възкресение Христово, съобщи Българска телеграфна агенция.

В храма, където служи отец Боян Саръев, те се помолиха за мир и здраве за останалите в Украйна близки на бежанците. Църквата „ Свето Успение Богородично “ е първата в региона, дала заслон на над 30 бягащи от войната дами и деца. Останалите православни храмове също отвориха порти за украински бежанци.

Първата молитва за Възкресение на Наталия Сас от Одеса беше за нейното семейство: " Молим се за мир и за здраве " - споделя Наталия.

" Всичко друго е второстепенно ", счита тя, и добавя: " Да има мир и войната да завърши по-скоро ".

Наталия е оставила в Одеса своя мъж, братята си и доста близки и другари. Вълнува се, когато слуша новините за бомбардировките над града.

В Кърджали тя е намерила поддръжка и за първи път е отворила сърцето си за празника: " Празникът тук се усеща " - споделя Наталия Сас. Заедно с други украинци е участвала на службата в храма, боядисвала е яйца.

" Това е доста хубаво възприятие ", прибавя дамата, която беше една от първите, пристигнали в Кърджали след началото на войната.

За отец Боян Саръев, приютил над 30 бежанци, обикновено е българи и украинци да са дружно на Великден. Смята, че за тях остава болката от протичащото се в Украйна:

" Те имат едно-единствено предпочитание - да се срещнат и да се съберат още веднъж фамилиите и да заживеят естествен и цивилизован живот, както е било всеки път ".

Сянката на войната в Украйна се усети и в други православни храмове, а на доста места в Кърджали за Великден имаше празнични концерти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР