В канадската провинция Британска Колумбия пълнолетните лица вече могат да

...
В канадската провинция Британска Колумбия пълнолетните лица вече могат да
Коментари Харесай

Канадска провинция декриминализира 4 вида тежки наркотици

В канадската провинция Британска Колумбия пълнолетните лица към този момент могат да имат до 2,5 година тежки опиати, без това да значи арест, заяви локалното ръководство. От вторник в страната стартира първият опит за декриминализиране на дребни количества опиати.

Новото изключение от закона включва четири типа опиати - кокаин (крек и прах), метамфетамин, екстази и опиоиди (включително хероин, фентанил и морфин).

Подобна политика към този момент е възприета в редица други страни. Сред тях са Чехия, Нидерландия, Португалия и Швейцария. Вместо да се борят с притежанието на опиати за персонална приложимост, тези страни влагат в стратегии за понижаване на вредите от тях, съобщи bTV.

Програмата в Британска Колумбия ще продължи до 31 януари 2026 година, в случай че не бъде анулирана от федералното държавно управление. През този интервал възрастните, които имат общо по-малко от 2,5 г тежки опиати, няма да бъдат задържани, а веществата им няма да бъдат иззети. Вместо това ще им бъде препоръчана информация за наличните здравни и обществени услуги.

„ Декриминализирането на хората, които използват опиати, отстранява страха и срама, свързани с използването на наркотични субстанции и подсигурява, че те ще се усещат по-сигурни да потърсят животоспасяваща поддръжка “, сподели Дженифър Уайтсайд, министър на психологичното здраве и зависимостите на Британска Колумбия, представена от Би Би Си.

Някои специалисти сложиха под въпрос ограничаването от 2,5 година Според тях то не е задоволително огромно, имайки поради навиците на доста подвластни. В отговор на това федералният министър по психологичното здраве и зависимостите Каролин Бенет посочи, че този предел е " насочна точка ", която може да бъде поправена при нужда.

Продажбата и разпространяването на опиати обаче остават неразрешени и всеки, който бъде заловен да прави това, ще бъде подложен на наказателна отговорност. Трафикът на противозаконни опиати може да докара до затвор. Притежаването на опиати в учебни заведения, детски заведения и летища също продължава да бъде нелегално.

През 2016 година Британска Колумбия разгласи изключителна обстановка за публичното здраве поради увеличаващата се смъртност в резултат на приложимост на опиати. От тогава до през днешния ден към 10 000 канадски поданици са умряли от свръхдоза, оповестиха публични лица, представени от Би Би Си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР