В кампанията Живот след инсулт“ през 2021 г. се включиха

...
В кампанията Живот след инсулт“ през 2021 г. се включиха
Коментари Харесай

104 общини се включиха в „Живот след инсулт“, създадена е първата местна група за взаимопомощ

В акцията „ Живот след инсулт “ през 2021 година се включиха към 20 общини, през 2022 година те набъбнаха на 55, а в този момент с актуалната акция имаме 104 общини, в които нашите осведомителни материали са позиционирани на профилиран тристен, на който са изобразени признаците на инсулт, показана е линията за директна връзка на националния ни телефон за помощ и в цялата страна са публикувани към 30 000 листовки и повече от 20 000 плаката със признаците на инсулта.


Това съобщи в изявление пред БГНЕС ръководителят на Асоциацията за инсулти и афазия Дорина Добрева.

„ Основната цел на акцията тази години беше точно животът след инсулт, тъй като за него не се приказва. За страдание, и политическото безвремие в страната, траяло към две години, блокира инициираната от нас работа по основаване на Националния проект на България за битка с инсулта. Проблемите с инсулта носят сложен темперамент и по тази причина са нужни целенасочени акции “, съобщи Добрева.

„ На първо място казусът е сложен, тъй като не може да се предвижда. На второ място потърпевшият нормално не е в положение да си помогне самичък. На трето място степента на инвалидизация след подобен случай зависи доста директно от бързината и качеството на вярното лекуване на острата фаза на инсулт. И най-после, само че не на последно място за потърпевшият е значимо да се обезпечи качество на живота, дълготрайни грижи, възобновяване му да бъде такова, каквото да върне неговата религия, че той към момента е пълностоен човек, дотолкоз доколкото в действителност е съумял да се пребори с последствията от инсулта. Затова животът след инсулта е доста сложен проблем, тъй като не е подложен като тематика на публичен спор досега ”, посочи тя.

Твърде доста хора живеят с последствията от инсулт, което постанова дейности на национално и европейско равнище. „ Това значи, че би трябвало да има по-висока степен на осъзнатост в обществото, да се разпознава казусът афазия (нарушен говор) и търпението, което е належащо да се прояви към подобен човек, тъй като всички ние няма по какъв начин да оцелеем без връзката ”, безапелационна е Добрева.

Една от най-страшните прояви и увреждане може да бъде афазията, която обаче се оказва е непозната на нашето общество.


По отношение на това кои са главните признаци, за които би трябвало да следим, тя открои три доста ясно проявени признаци - увисване на устата, уязвимост или изнемощялост в крайниците и мощно увреждане на говора. „ При това постоянно може да има не инсулт, само че във всички случай тези три признака в множеството случай приказват за инсулт. Действието е доста бързо да се извика Бърза помощ и да се търси най-близкото неврологично поделение “, посочи Добрева и добави, че включването на общините с информация за това къде са клиниките, къде са рехабилитационните бази и услугите, които би трябвало да се потърсят след претърпян инсулт, допълват диапазона от информация, който е доста значим.

„ Тази година в акцията имахме нов прийом, създавайки 28 групи за взаимопомощ в обществените мрежи, в които към този момент има над 1500 членове, които стартират да обменят информация и да се поддържат едни други. Истината е, че когато човек е претърпял нещо, най-добре може да бъде потребен на различен със подобен проблем “, добави Добрева.

Тя уточни, че през сегашния месец са организирали и диалози със експерти, които да дават отговор на по-специфичните въпроси, които касаят болестта, рехабилитацията, неврологичните проблеми, както и обществено битовите въпроси, т.е. по какъв начин да се реорганизира жилището.

Добрева показа и забавни моменти от акцията. „ Успяхме да създадем първата локална група за взаимопомощ след инсулт в град Банкя, която цели от време на време събиране онлайн на потърпевшите, на техните близки, на болногледачите и на терапевтите към тях. На тези срещи ще има арт лечебни сесии, музикотерапевтични сеанси, беседи, културна стратегия, даже предвиждаме приспособени курсове за развиване на разнообразни типове занимание за тези хора, с цел да може да им се обезпечи поле за креативна изява “, описа тя и уточни, че на учредяването на тази специфична група актрисата Йоана Буковска е показала биографичната книга на претърпялата инсулт световноизвестна актриса Шарън Стоун.

„ Кампанията ни тази година имаше своя столица - Велико Търново. За първи път беше отслужен молебен за претърпелите инсулт, беше отворена първата открита пациентска приема. Щастливи сме, че Българската православна черква протяга ръка, тъй като в подобен миг хората имат потребност от религия “, сподели Добрева и добави, че се работи и за създаване на приемни и в още градове. Тя изрази признателност към Български пощи, които са откликнали на техния апел и са се присъединили с гратис разпространяване на материали във всичките си 3000 клонове в страната.


Добрева означи, че с помощта на клип, които е бил част от акцията, в който се изясняват признаците на инсулта, е избавена родилка и бебето. Тя описа, че брачният партньор е видял клипа и това е помогнало за спасяването на родилката и нейното дете.

„ Предстои интензивно със Столична община да стартираме първия център за деен живот след инсулт. Той би трябвало да сплоти работата на шест обществените услуги, с които притежаваме лиценз. Подготвяме се и за идната акция през октомври във връзка със Световния ден за битка с инсулта “, разкри тя.

Добрева описа и по какъв начин се е появила концепцията да сътвори асоциацията.

„ Идеята да се сътвори асоциацията стартира като моя персонална идея след инсулта на моята майка, само че заради обстоятелството, че ми трябваше осведоменост и изясненост какво се случва по света, досегът ми и контактът с Европейската пациентска организация и Световната инсултна организация, ми демонстрираха че по света хората се сплотяват към тази тематика. Именно тези организации, с които съумях да се срещна, ми дадоха късмет и вяра, че мога да трансформира за хората в България това, през което персонално моето семейство мина и към момента минава “, изясни тя. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР