В Камбоджа беше уловена, според учените, най-голямата регистрирана сладководна риба

...
В Камбоджа беше уловена, според учените, най-голямата регистрирана сладководна риба
Коментари Харесай

Хванаха най-голямата сладководна риба в света

В Камбоджа беше уловена, съгласно учените, най-голямата записана сладководна риба в света - великански склон, оповестява " Al jazeera “.

Заловен на 13 юни, скатът е с размери съвсем четири метра от муцуната до опашката и тежи близо 300 кг. Предишният връх за сладководна риба беше 293 кг и беше великански сом от река Меконг, открит в Тайланд през 2005 година

Кръстен Борами, което значи пълнолуние на кхмерски език, скатът е уловен североизточна Камбоджа. Около дузина мъже са били нужни, с цел да извадят рибата голямата риба на брега. Рибарят, хванал Борами, в допълнение към достойнството, че е хванал рекорден улов, е бил заплатен и с 600 $.

Учените в района незабавно получили информация за улова и били изумени от това, което видели. " Когато видите риба с подобен размер, изключително в сладка вода, е мъчно да се осмисли, тъй че мисля, че целият ни екип беше шокиран “, сподели Зеб Хоган от фондация " Чудесата на Меконг “.

За сладководни риби се дефинират тези, които прекарват целия си живот в сладка вода, за разлика от великански морски типове като червен звук и марлин, или риби, които мигрират сред прясна и солена вода като, есетра и белуга.

Според учените, откриването на този склон не е просто замайващ връх, само че и добър знак за именитата река Меконг. Тя минава през Китай, Мианмар, Лаос, Тайланд, Камбоджа и Виетнам. Реката е дом на няколко типа великански сладководни риби, само че натиска върху околната среда се усилва. По-специално, учените се притесняват, че огромна стратегия за създаване на язовирни стени през последните години може съществено да наруши местата за мятане на хайвера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР